Брод (пловило): Разлика помеѓу преработките

* „Брод“ - песна на југословенскиот поет [[Мак Диздар]].<ref>Мак Диздар, ''Горчин''. Скопје, Македонска книга, стр. 80.</ref>
* „Пијаниот брод“ - песна на францускиот поет [[Артур Рембо]].<ref>Артур Рембо, ''Боравак у паклу''. Београд: Култура, 1968, стр. 52-56.</ref>
* „Како кога два брода“ - песна на македонската поетеса [[Николина Андова]] од 2013 година.<ref>Николина Андова, ''Влезот е од другата страна'', Темплум, Скопје, 2013.</ref>
* „Бродови“ - кус расказ на македонскиот писател [[Климент Булоски]] (под псевдонимот [[Дозгулпмус]]) од [[2008]] година.<ref>Дозгулпмус, ''Тритонус'', Темплум, Скопје, 2008.</ref>
* „Црвените едра“ - новела на рускиот писател [[Александар Грин]].<ref>Milica Nikolić, „Veliki maštar Aleksandar Grin“, во: Aleksandar Grin, ''Pacolovac''. Beograd: Rad, 1979, стр. 154.</ref>