Разлика помеѓу преработките на „Логичко коло“

Одземени 4 бајти ,  пред 3 години
ситна поправка
(нова страница)
 
(ситна поправка)
Референтната точка за напонот мора да биде одредена однапред, најчесто тоа е заземјувањето иако во некои случаи се користи и разликата во напон. Во случај кога како референтна точка се зема заземјувањето, распоните на дозволените напони мора однапред да се знаат. На пример во стандардот RS232, овие распони се од -15 до -3 V за логичка „1“ и од +3 до +15 V за логичка „0“.
 
Исто така мора да се одреди т.н. „логички поларитет“. На пример, најчесто при интерпретирањето на значењето прифатена е позитивната логика при која најголемиот напон ИИИѝ е придружен на логичката единица. [[ТТЛ|Транзисторско-транзисторската логика]] ја користи оваа позитивна логика. Од друга страна, претходно споменатиот стандард RS232 користи т.н. „негативна логика“.
 
== Реализација на логичките кола ==