Разлика помеѓу преработките на „Лика“

Одземени 2 бајти ,  пред 3 години
с
== Географска положба ==
 
Лика како географски поим настанала по реката Лика, која извира во Метак. Историскиот поим на Лика, од 10 век, односно е само поречје на горниот тек на реката Лика. Подоцна поимот Лика се проширил на подрачјето измеѓу Мала Капела, Велбит и ПлешевицаПљешевица како Лички Поуњ. Главните градови се вклучувајќи ги Госпиќ, Оточац, и Грачац, од кои повеќето се наоѓаат во [[Карст|карстните полиња]] на реките, Лика, Гацка и други.
Лика е континентална регија, обиколена со планините Велебит на запад и југ и со ПљешевицнаПљешевица на исток. Северната граница е прилично неодредена зошто огулинското подрачје претставува премин меѓу Лика и [[Горски Котар|горски Котор]]. Целото тоа подрачје може да се карактеризира како планинско со помалки планински линии и повеќе целини. Има големи стратешки и сообраќајни значења зошто се претставува меѓу континенталниот и приморскиот дел на Хрватска. Низ Лика поминуваат магистрални патови [[Загреб]]-[[Сплит]], и автопатот Загреб-Сплит.
==Население==
На подрачјето на Личката регија, односно предвоената Заедница на општина Лика, општините Оточац, Госпиќ, Кореница, Долен Лапац и Грачац, според пописот на наслението од 1991 године, живеело 82.883 жители и тоа во следниот национален состав:
12.863

уредувања