Разлика помеѓу преработките на „Риби“

Додаден 381 бајт ,  пред 2 години
* „Рибата и девојката“ (''Риба и дјевојка'') - српска народна песна.<ref>''Народне лирске песме''. Београд: Просвета, 1963, стр. 34-35.</ref>
* „Рибата-телескоп ги крши камењата...“ - песна на францускиот писател [[Андре Бретон]].<ref>Андре Бретон, ''Рајот не е наполно загубен''. Скопје: Култура, 1989, стр. 78.</ref>
* „Растворлива риба“ - поетска збирка на францускиот писател [[Андре Бретон]] од 1924 година.<ref>„Белешка на составувачот на изборот“, во: Андре Бретон, ''Рајот не е наполно загубен''. Скопје: Култура, 1989, стр. 104.</ref>
* „Шапка од рибја кожа“ (''Шешир од рибље коже: љубавна прича'') - кус [[роман]] на српскиот писател [[Милорад Павиќ]] од [[1996]] година.<ref>Милорад Павић, ''Шешир од рибље коже: љубавна прича''. Београд: Издавачка кућа „Драганић“, 1996.</ref>
* „Риба и пчела“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]].<ref>Славко Јаневски, ''Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 14-15.</ref>