Разлика помеѓу преработките на „Лика“

Додадени 263 бајти ,  пред 3 години
с
| footnotes =
}}
'''Лика''' (се изговара [lǐːka]) е традиционален регион на [[Хрватска]], приближно од страната на планината [[Велебит]] од југозапад и планината [[Пљешевица]] од североисток. На северо-западниот крај Лика се граничи со сливот [[Огулин-Плашки]], и на југо-исток со преминот Mалован. Денес поголемиот дел од територијата на Лика (Бриње, ДоњиДолен Лапац, [[Госпиќ]], Ловинац, [[Оточац]], Перушиќ, [[Плитвички Езера|Плитвичките Езера]], [[Удбина]] и [[Врховине]]) се дел од [[Личко-сењска жупанија|Личко-сењската жупанија]]. ЈосиpдолЈосипдол, Плашки и Саборко се дел од [[Карловачка жупанија|Карловчката жупанија]] и [[Грачац]] е дел од [[Задарска жупанија|Задарската жупанија]].
Најчесто се споменува со [[Горски Котар]] кој заедно [[Кордун]] и [[Банија]], претставувалапретставувале некогашната војна краина за време на [[Австро-Унгарија|Австро - унгарската монархија]]. Најубавиот дел на Лика ја прават [[Плитвички Езера|Плитвичките езера]] и Националниот Парк кои се состојат од 16, од нив и поголеми езера од кои се прави една река [[Корана (река)|Корана]].
 
== Географска положба ==
 
Лика како географски поим настанала по реката Лика, која извира во Метак. Историскиот поим на Лика, од 10 век, односно е само поречје на горниот тек на реката Лика. Подоцна поимот Лика се проширипроширил на подрачјеподрачјето измеѓу Мала Капела, ВелбитаВелбит и Плешевица како Лички Поуњ. Главните градови се вклучувајќи ги Госпиќ, Оточац, и Грачац, од кои повеќето се наоѓаат во [[Карст|карстните полиња]] на реките, Лика, Гацка и други.
Лика е континентална регија, обиколена со планините Велебит на запад и југ и со Пљешевицна на исток. Северната граница е прилично неодредена зошто огулинското подрачје претставува премин меѓу Лика и [[Горски Котар|горски Котор]]. Целото тоа подрачје може да се карактеризира како планинско со помалки планински линии и повеќе целини. Има големи стратешки и сообраќајни значења зошто се претставува меѓу континенталниот и приморскиот дел на Хрватска. Низ Лика поминуваат магистрални патови [[Загреб]]-[[Сплит]], автопати Заграбавтопатот Загреб-Сплит.
==Население==
На подрачјето на Личката регија, односно предвоената Заедница на општина Лика, односно општините Оточац, Госпиќ, Кореница, Долен Лапац и Грачац, според пописот на наслението од 1991 године, живеело 82.883 жители и тоа во следниот национален состав:
 
* [[Срби]] - 41.546 (50,12%)
* останати, поголемиот број Југословени - 3.618 (4,38%)
Лика низ целиот XX век била изложена на депопулација предизивикана од различни фактори - аграрната пренаселеноступренаселеност, потоа [[Првата светска војна|Првата]] и [[Втора светска војна|Втората светска војна]] ([[усташи|усташкиот]] прогон и убиства над Србите. Исто така голем број од анселениетонаселението било во различни движења, како што се [[Четници|четниците]] и [[Народноослободителна војска на Југославија|партизаните]]), како и иселувањето на населението во развиените подрачја и на крај [[Хрватска војна за независност|граѓанската војна во Хрватска]] [[1991]]-[[1995]] година со изведената операција„[[Операција Олуја|Олуја]]“ каде што било протерано или убиено скоро целокупното српско население. Последица на сето тоа е дека денес на тоа подрачје живее само околу 50.000 населние, додека пред тоа само 80 година, тој број износувализнесувал приближно 200.000 жители.
 
 
12.857

уредувања