Разлика помеѓу преработките на „Лика“

Додадени 1.928 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
Лика како географски поим настанала по реката Лика, која извира во Метак. Историскиот поим на Лика, од 10 век, односно е само поречје на горниот тек на реката Лика. Подоцна поимот Лика се прошири на подрачје измеѓу Мала Капела, Велбита и Плешевица како Лички Поуњ. Главните градови се вклучувајќи ги Госпиќ, Оточац, и Грачац, од кои повеќето се наоѓаат во карстните полиња на реките, Лика, Гацка и други.
Лика е континентална регија, обиколена со планините Велебит на запад и југ и со Пљешевицна на исток. Северната граница е прилично неодредена зошто огулинското подрачје претставува премин меѓу Лика и горски Котор. Целото тоа подрачје може да се карактеризира како планинско со помалки планински линии и повеќе целини. Има големи стратешки и сообраќајни значења зошто се претставува меѓу континенталниот и приморскиот дел на Хрватска. Низ Лика поминуваат магистрални патови Загреб-Сплит, автопат Заграб-Сплит.
==Население==
На подрачјето на Личката регија, односно предвоената Заедница на општина Лика, односно општините Оточац, Госпиќ, Кореница, Долен Лапац и Грачац, според пописот на наслението од 1991 године, живеело 82.883 жители и тоа во следниот национален состав:
 
* [[Срби]] - 41.546 (50,12%)
* [[Хрвати]] - 37.719 (45,50%)
* останати, поголемиот број Југословени - 3.618 (4,38%)
Лика низ целиот XX век била изложена на депопулација предизивикана од различни фактори - аграрната пренаселеносту, потоа Првата и Втората светска војна ([[усташи|усташкиот]] прогон и убиства над Србите. Исто така голем број од анселението било во различни движења, како што се четниците и [[Народноослободителна војска на Југославија|партизаните]]), како и иселувањето на населението во развиените подрачја и на крај граѓанската војна во Хрватска [[1991]]-[[1995]] година со изведената операција„[[Операција Олуја|Олуја]]“ било протерано или убиено скоро целокупното српско население. Последица на сето тоа е дека денес на тоа подрачје живее само околу 50.000 населние, додека пред тоа само 80 година, тој број износувал приближно 200.000 жители.
 
 
 
{{Хрватска-никулец}}
[[Категорија:Региони во Хрватска]]
12.862

уредувања