Разлика помеѓу преработките на „Лика“

Додадени 1.794 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
с
{{Infobox settlement
<!-- See Template:Infobox settlement for additional fields and descriptions -->
| name =
| native_name =
| native_name_lang =
| settlement_type = [[Историски регион]]
| image_map = Croatia-Lika.png
| map_caption = Approximate region of Lika within Croatia
| coordinates =
| subdivision_type = Земја
| subdivision_name = [[Хрватска]]
| established_date =
| founder =
| seat_type = Најголем град
| seat = [[Госпиќ]]
| unit_pref = Metric
| area_footnotes =
| area_magnitude = <!-- <ref> </re> -->
| area_total_km2 = 5,000
| area_land_km2 =
| area_water_km2 =
| area_water_percent =
| area_urban_km2 =
| area_rural_km2 =
| area_metro_km2 =
| area_rank =
| area_note =
| dimensions_footnotes =
| length_km =
| width_km =
| elevation_footnotes =
| elevation_m =
| population_total = 50927
| population_as_of = 2011
| population_footnotes =
| population_density_km2 = auto
| population_blank1_title = Total % of Croatia
| population_blank1 = 1.19%
| population_blank2_title = Ethnic groups
| population_blank2 = [[Хрвати]] 84.15%{{Clear}}[[Хрватски срби|Срби]] 13.65%
| population_demonym = Личани
| population_note =
| timezone1 = [[Central European Time|CET]]
| utc_offset1 = +1
| timezone1_DST = [[Central European Summer Time|CEST]]
| utc_offset1_DST =
| footnotes =
}}
Лика (се изговара [lǐːka]) е традиционален регион на [[Хрватска]], приближно од страната на планината [[Велебит]] од југозапад и планината [[Пљешевица]] од североисток. На северо-западниот крај Лика се граничи со сливот [[Огулин-Плашки]], и на југо-исток со преминот Mалован. Денес поголемиот дел од територијата на Лика (Бриње, Доњи Лапац, [[Госпиќ]], Ловинац, [[Оточац]], Перушиќ, [[Плитвички Езера|Плитвичките Езера]], [[Удбина]] и [[Врховине]]) sе дел од [[Личко-сењска жупанија|Личко-сењската жупанија]]. Јосиpдол, Плашки и Саборко се дел од [[Карловачка жупанија|Карловчката жупанија]] и [[Грачац]] е дел од [[Задарска жупанија|Задарската жупанија]].
Најчесто се споменува со [[Горски Котар]] кој заедно [[Кордун]] и [[Банија]], претставувала некогашната војна краина за време на [[Австро-Унгарија|Австро - унгарската монархија]]. Најубавиот дел на Лика ја прават Плитвичките езера и Националниот Парк кои се состојат од 16 од нив и поголеми езера од кои се прави една река [[Корана (река)|Корана]].
12.862

уредувања