Разлика помеѓу преработките на „Лика“

Додадени 1.177 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
с (Отстрането уредувањето на Ehrlich91 (разговор), вратено на последната верзија на MacedonianBoy)
Ознака: Отповикување
Лика (се изговара [lǐːka]) е традиционален регион на Хрватска, приближно од страната на планината Велебит,од југозапад и планината Пљешевица од североисток. На северо-западниот крај Лика се граничи со сливот Огулин-Плашки, и на југо-исток со преминот малован. Денес поголемиот дел од територијата на Лика (Бриње, Доњи Лапац, Госпиќ, Ловинац, Оточац, Перушиќ, Плитвичките Езера, Удбина и Врховине) е дел од Личко-сењската жупанија. Јосишдол, Плашки и Саборко се дел од Карловчката жупанија и Грачац е дел од Задарската жупанија.
'''Лика''' е среден планински дел од [[Хрватска]]. Најчесто се споменува со горски Котар. при Кордун и Банија, чинела како екогашна војна краина за време на Австро - унгарската монархија. Најубавиот дел на
Најчесто се споменува со горски Котар кој заедно Кордун и Банија, претставувала некогашната војна краина за време на Австро - унгарската монархија. Најубавиот дел на лика ја прават Плитвичките езера и Националниот Парк кои се состојат од 16 од нив и поголеми езера од кои се прави една река Корана.
 
== Географска положба ==
 
Лика како географски поим настанала по реката Лика, која извира во Метак. Историскиот поим на Лика, од 10 век, односно е само поречје на горниот тек на реката Лика. Подоцна поимот Лика се прошири на подрачје измеѓу Мала Капела, Велбита и Плешевица како Лички Поуњ. Главните градови се вклучувајќи ги Госпиќ, Оточац, и Грачац, од кои повеќето се наоѓаат во карстните полиња на реките, Лика, Гацка и други.
Лика е континентална регија, обиколена со планините Велебит на запад и југ и со Пљешевицна на исток. Северната граница е прилично неодредена зошто огулинскотогулинското подрачје претставува премин меѓу Лика и горскиотгорски Котор. ЧитавотоЦелото тоа подрачје може да се карактеризира како планинско со помалки планински линии и повеќе целини. Има големи стратешки и сообраќајни значења зошто се претставува меѓу континенталниот и приморскиот дел на Хрватска. Низ Лика поминуваат магистрални патови Загреб-Сплит, автопат Заграб-Сплит.
 
Лика е континентална регија, обиколена со планините Велебит на запад и југ и со Пљешевицна на исток. Северната граница е прилично неодредена зошто огулинскот подрачје претставува премин меѓу Лика и горскиот Котор. Читавото подрачје може да се карактеризира како планинско со помалки планински линии и повеќе целини. Има големи стратешки и сообраќајни значења зошто се претставува меѓу континенталниот и приморскиот дел на Хрватска. Низ Лика поминуваат магистрални патови Загреб-Сплит, автопат Заграб-Сплит.
 
{{Хрватска-никулец}}
12.862

уредувања