Разлика помеѓу преработките на „Придавка“

Одземен 1 бајт ,  пред 3 години
ситна поправка
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
(ситна поправка)
* Повеќето мајмуни се '''прекрасни''' суштества кои највеќе ги населуваат '''тропските''' или '''суптропските''' области.
* Онаа жена е доста '''убава''' и '''привлечна'''.
* Фустанот што го носите е навистина '''боженственбожествен'''.
}}
Во [[граматика]]та, '''придавка''' е збор чија главна [[синтакса|синтаксичка]] улога е да ги модифицира [[именки]]те или [[заменки]]те, давајќи повеќе информации за именката или заменката. Класичната дефиниција за придавките е дека тие се всушност зборови кои ги означуваат особините на предметите и појавите.
а) '''Присвојни заменски придавки'''
 
* мој, моја, мое; мои; наш., наша, наше; наши
* твој, твоја, твое; твои; ваш, ваша, ваше; ваши
* негов, негова, негово; негови;
2. '''Бројот''' кај придавките исто така зависи од бројот на именката што ја определува. Придавките имаат еднински форми за машки, женски и среден род и една форма за множина.
 
''На пр.: добар, добра, добро; добри.''
 
3. Кај граматичката категорија определеност, придавката го презема членот од именката.