Грб на Општина Струмица: Разлика помеѓу преработките

с
илустрирање, дополнување
с (илустрирање, дополнување)
с (илустрирање, дополнување)
|lesser_width =
|lesser_caption =
|image2 = Strumica X (28).JPG
|image2_width = 200п
|image2_caption =
|image2_caption = Општинската зграда во Струмица, грбот е нацртан најгоре во круг со бела позадина
|image3 =
|image3_width =
|image3_caption =
|armiger = [[Општина Струмица]]
|year_adopted =
|crest =
'''Грбот на Општина Струмица''' е [[грб]] кој ја претставува [[Општина Струмица]]. Toj е во форма на штит на кој на горната страна со кирилско писмо е напишано името на градот. Штитот е поделен на четири полиња во кои има симболи и тоа: во левиот горен агол е насликан златен крст од [[Манастир „Св. Леонтие“ - Водоча|манастирот „Св. Леонтие“]] во село [[Водоча]] од [[6 век]], во десниот горен агол има [[сонце]], во левиот долен агол е ридот над Струмица со [[Цареви кули|Царевите кули]] и три ѕвезди на небото и во десниот долен агол е [[Струмички карневал|карневалска маска]]. На грбот се среќаваат две бои: [[Злато (хералдика)|златна]] и кобалт-[[сина]].
 
== Бои ==
{| class=wikitable width=60% style="text-align:center;"
|-
|-
|}
 
== Останато ==
<gallery>
Податотека:Flag of Strumica Municipality.svg|Знамето на Општина Струмица каде што грбот е претставен во средината
|image2_captionПодатотека:Strumica X = (28).JPG|Општинската зграда во Струмица, грбот е нацртан најгоре во круг со бела позадина
</gallery>
 
{{Грбови на македонските општини}}