Грб на Општина Струмица: Разлика помеѓу преработките

с
илустрирање, дополнување
[проверена преработка][проверена преработка]
с (илустрирање)
с (илустрирање, дополнување)
|name = Грб на Општина Струмица
|image = Coat of arms of Strumica Municipality.svg
|image_width = 200150п
|middle =
|middle_width =
|middle_caption =
|lesser_width =
|lesser_caption =
|image2 = Strumica X (28).JPG
|image2_width = 200п
[[Податотека:Strumica|image2_caption X (28).JPG|мини|десно| = Општинската зграда во Струмица, грбот е нацртан најгоре во круг со бела позадина.]]
|image2_caption =
|image3 =
|image3_width =
|image3_caption =
|crest =
|torse =
|shield = [[Здружување (хералдика)|Спојување]]: [[Водочки манастир|Златен водочки крст]], [[сонце]], [[Струмичко Кале|Цареви кули]] и [[Струмички карневал|карневалска маска]]
|shield =
|supporters =
|compartment =
|motto =
|orders =
|other_elements =
|earlier_versions =
|use =
}}
[[Податотека:Strumica X (28).JPG|мини|десно|Општинската зграда во Струмица, грбот е нацртан најгоре во круг со бела позадина.]]
'''Грбот на Општина Струмица''' е [[грб]] кој ја претставува [[Општина Струмица]]. Toj е во форма на штит на кој на горната страна со кирилско писмо е напишано името на градот. Штитот е поделен на четири полиња во кои има симболи и тоа: во левиот горен агол е насликан златен крст од [[Манастир „Св. Леонтие“ - Водоча|манастирот „Св. Леонтие“]] во село [[Водоча]] од [[6 век]], во десниот горен агол има [[сонце]], во левиот долен агол е ридот над Струмица со [[Цареви кули|Царевите кули]] и три ѕвезди на небото и во десниот долен агол е [[Струмички карневал|карневалска маска]]. На грбот се среќаваат две бои: [[Злато (хералдика)|златна]] и кобалт-[[сина]].