Грб на Општина Струмица: Разлика помеѓу преработките

с
поправки
Нема опис на уредувањето
с (поправки)
{{Infobox Coat of arms
|name = Грб на Општина Струмица
|image = Coat of arms of Strumica Municipality.svg
|image_width = 200
|middle =
|image3_caption =
|armiger =
|year_adopted = ?
|crest =
|torse =
}}
 
[['''Грбот на Општина Струмица]]''' имае [[грб]] кој ја претставува општината,[[Општина иСтрумица]]. Toj е во форма на [[штит]] на кој на горната страна со кирилско писмо е напишано името на градот. Штитот е поделен на четири полиња во кои има симболи и тоа: во левиот горен агол е насликан златен крст од [[Манастир „Св. Леонтие“ - Водоча|манастирот “Св„Св. Леонтие”Леонтие“]] во село [[Водоча]] од [[6 век]], во десниот горен агол има [[сонце]], во левиот долен агол е ридот над Струмица со [[Цареви кули|Царевите кули]] и три ѕвезди на небото и во десниот долен агол е [[Струмички карневал|карневалска маска]]. На грбот се среќаваат две бои: [[Злато (хералдика)|златна]] и кобалт-[[сина]].
 
{{Грбови на македонските општини}}