Разлика помеѓу преработките на „Бесмртните“

Одземени 10 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
(+ текст)
 
==Историја==
Бесмртните одиграле клучна улога во битките на [[Камбис II]] ([[Битка кај Пелузија|освојувањето на Египет]] во 525 година п.н.е.) и на [[Дариј I]] (освојувањето на помали кралства - северен Пенџаб и Синд, денес во Пакистан, и Скитија, во 520 година п.н.е. и 513 година п.н.е.). Бесмртните учествувале во [[БиткаТермопилска на Термопилитебитка|битката наТермопилската Термопилитебитка]] во 480 година п.н.е.<ref>{{cite web |title=Thermopylae|author=Jona Lendering|url=http://www.livius.org/th/thermopylae/thermopylae2.html |date= |work=Ancient Persia |publisher= |accessdate=6 September 2009}}.</ref> и биле дел од персиската војска при заземање на Грција, во 479 година п.н.е.
 
Во текот на последните декади од Ахеменидското Царство, улогата на главниот командант на Бесмртните (''хазарапатиш'') била проширена со тоа што тој станувал и главен министер на кралот.<ref>Jim Hicks, page 61, "The Persians", 1975 Time-Life International</ref> Телохранителите на кралот кои биле во директен контакт со него, од пред тоа биле дел од одредена одбрана чета од илјада силни мажи.<ref>Jim Hicks, page 61, "The Persians", 1975 Time-Life International</ref>