Разлика помеѓу преработките на „Дебар“

Одземен 271 бајт ,  пред 2 години
 
Низ годините ова било вкупното население и етничка припадност на населението во градот Дебар:
 
{{Население низ историјата
| 1948|4.698
| 1953|5.520
| 1961|6.323
| 1971|8.823
| 1981|12.201
| 1991|5.911
| 1994|13.340
| 2002|14.561
}}
 
{| class="wikitable"
! |'''Години'''
! |'''Македонци'''
! |'''Албанци'''
! |'''Турци'''
! |'''Роми'''
! |'''Власи'''
! |'''Срби'''
! |'''Бошњаци'''
|'''Ост.'''
! |'''Вкупно'''
|-
! Години
! Македонци
! Албанци
! Турци
! Роми
! Власи
! Срби
! Бошњаци
! {{крат|Ост.|Останати}}
! Вкупно
|- style="text-align:center;"
|1900
|4.500
|—
|'''15.500'''
|-
|- style="text-align:center;"
| 1948
|
|
|
|
|
|
|
|
| '''4.698'''
|-
|- style="text-align:center;"
| 1953
| 1.110
| 4.122
| 53
| 83
| 2
| 87
|
| 63
| '''5.520'''
|-
|- style="text-align:center;"
| 1961
| 1.009
| 4.507
| 195
|
|
| 57
|
| 555
| '''6.323'''
|-
|- style="text-align:center;"
| 1971
| 1.276
| 6.681
| 367
| 0
|
| 105
|
| 394
| '''8.823'''
|-
|- style="text-align:center;"
| 1981
| 1.106
| 8.625
| 573
| 1.030
| 0
| 37
|
| 830
| '''12.201'''
|-
|- style="text-align:center;"
| 1991
| 1.375
| 1.606
| 1.149
| 1.309
| 0
| 34
|
| 438
| '''5.911'''
|-
|- style="text-align:center;"
| 1994
| 1.431
| 9.400
| 1.175
| 1.103
| 1
| 34
|
| 196
| '''13.340'''
|-
|2002
|2
|219
| '''14.561'''
|}
 
{{Население низ историјата
| 1948|4.698
| 1953|5.520
| 1961|6.323
| 1971|8.823
| 1981|12.201
| 1991|5.911
| 1994|13.340
| 2002|14.561
}}
 
<small>* Извор: [[Државен завод за статистика на Република Македонија]] (1948-2002), според податоци од официјалните пописи во соодветните години</small>