Дискус: Разлика помеѓу преработките

Одземени 280 бајти ,  пред 17 години
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Дискус''' е слатководна ''perciform'' риби[[риба]], чудни циклиди[[циклид]]и што потекнуваат од басенот на реката [[Амазон]]. Препознати се два вида, обата спаѓаат под '''''Symphysodon''''': '''црвениот([[црвен дискус''']]) или '''вообичаен дискус''' (''Symphysodon discus'') и '''[[Син дискус|синиот дискус''']] (''Symphysodon aequifasciatus''). Двата вида се многу слични и можат да се вкрстуваат, продуцирајки бројни хибридни[[хибрид]]ни трагипотомци. Детали околу бројот на прецизниот број подвидови не е финализиран. Дискусите се во најблиска врска со ''Хероите''[[Херој (риба)|хероите]].
{{Taxobox
| color = pink
| name = Discus
| image = Discus fish.jpg
| image_width = 200px
| image_caption = ''Symphysodon aequifasciatus''
| regnum = [[Animal]]ia
| phylum = [[Chordate|Chordata]]
| classis = [[Actinopterygii]]
| ordo = [[Perciformes]]
| familia = [[Cichlidae]]
| genus = '''''Symphysodon'''''
| genus_authority = [[J. J. Heckel|Heckel]], [[1840]]
| subdivision_ranks = Species
| subdivision =
''Symphysodon aequifasciatus''<br>
''Symphysodon discus''
}}
 
Првата препознатлива карактеристика на дискусот е неготово сплоснато тело. Компресирано е од страните во форма на чинија. И покрај тоа што шарите варираат, најчесто имаат истакнати бои во зелено, црвено, кафено, и цино. Висината и должината на возрасна единка се некаде околу 20 до 25cm25 cm.
'''Дискус''' е слатководна ''perciform'' риби, чудни циклиди што потекнуваат од басенот на реката Амазон. Препознати се два вида, обата спаѓаат под '''''Symphysodon''''': '''црвениот дискус''' или '''вообичаен дискус''' (''Symphysodon discus'') и '''синиот дискус''' (''Symphysodon aequifasciatus''). Двата вида се многу слични и можат да се вкрстуваат, продуцирајки бројни хибридни траги. Детали околу бројот на прецизниот број подвидови не е финализиран. Дискусите се во најблиска врска со ''Хероите''.
 
Втората типична карактеристика на дискусот е неговата грижа за [[Ларва|ларвите]]. Како и кај сите циклиди, родителите се грижат за младите, но дискусот има уникатен начин: родителите лачат секрети низ нивното тело, од кои ларвите се хранат првите неколку дена. Може да се забележи како младите "јадат" од телото на нивните родители.
Првата препознатлива карактеристика на дискусот е неготово сплоснато тело. Компресирано е од страните во форма на чинија. И покрај тоа што шарите варираат, најчесто имаат истакнати бои во зелено, црвено, кафено, и цино. Висината и должината на возрасна единка се некаде околу 20 до 25cm.
 
[[Категорија:Риби]]
Втората типична карактеристика на дискусот е неговата грижа за ларвите. Како и кај сите циклиди, родителите се грижат за младите, но дискусот има уникатен начин: родителите лачат секрети низ нивното тело, од кои ларвите се хранат првите неколку дена. Може да се забележи како младите "јадат" од телото на нивните родители.
 
[[de:Echter Diskus]]
| image = [[en:Discus (fish.jpg)]]
[[nl:Discusvis]]
[[ja:ディスカス]]
[[sv:Diskusfisk]]