Зборник на Миладиновци: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
}}
<noinclude>{{заштитено-анон}}</noinclude>
'''Зборникот на Миладиновци''', насловен како ''Бѫлгарски народни песни'', излегува од печат во [[Загреб]], во текот на [[24 јуни (настани)|24 јуни]] [[1861]] година <ref>[[:s:Зборник на Миладиновци|Зборник на Миладиновци]]</ref>. Македонската наука за литература го избегнува терминот ''Б‘лгарски народни песни'' од причини што со едно интервентно вклучување на 70 бугарски народни песни од страна на менторот на изданието, [[Хрватска|хрватскиот]] [[бискуп]] [[Јосип Јурај Штросмајер|Јосип Јурај Штросмаер]] и бугарскиот преродбеник [[Васил Чолаков]], наспроти бројката од шестотини македонски народни песни.
 
== Содржина ==
Наведени се имињата на кажувачките на македонските народни песни од кои се чуени најмногу песни (Депа Кавајова од Струга и Ѓурѓа Котева од [[Прилеп]]), а искажана им е благодарност и на [[Рајко Жинзифов]], кој ќе им помогне на браќата во запишувањето на народните песни од Македонија, како и на Васил Чолаков, со чие посредство ќе бидат вметнати седумдесет бугарски народни песни (согласно барањето на [[Ѓаково|ѓаковскиот]] бискуп).
 
Константин го споменува изоставањето на Богослужбените слова и [[Нота|нотните]] записи на песните во изданието, кои ќе ги изработи третиот брат, првиот македонски [[музиколог]], [[Наум Миладинов]], чиешто неспоменување ќе му помогне да ја избегне трагичната судбина на своите двајца браќа.
 
Во продолжение, Константин ги изложува [[правопис]]ните принципи на запишувањето, кои се во функција на изворниот [[изговор]] на чуените песни, што е особено значајно за огласувањето на македонската изворна народна реч во овој зборник на македонската преродба.
== Значење во македонската литерура ==
 
Без оглед што оваа епохална книга на [[Браќа Миладиновци|Браќата Миладиновци]] се јавува по изданието на [[Стефан Верковиќ]] ([[Народни песни на македонските бугари (зборник)|Народни песни на македонските бугариБугари]], 1860 година), таа во [[историја]]та на [[Македонска литература|македонската литература]] и [[Македонска култура|култура]] воопшто си го зазема првото, водечкото место во презентацијата на македонското усно народно творештво.
 
== Полемики ==