Разлика помеѓу преработките на „Планина“

Додадени 284 бајти ,  пред 3 години
(Одбиена последната промена (од 79.126.165.187) и ја поврати преработката 3593133 на ГП)
Планината се јавува како тема во бројни дела од [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Планина“ - песна на арапскиот поет [[Ибн Хефаџа]].<ref>''Arapska poezija''. Beograd: Rad, 1977, стр. 73-74.</ref>
* „[[Волшебниот рид]]“ - [[роман]] на германскиот писател [[Томас Ман]] од 1924 година.<ref>Miloš Đorđević, „Novele Tomasa Mana“, во: Tomas Man, Tonio Kreger - Smrt u Veneciji. Beograd: Rad, 1963, стр. 138.</ref>
* „Да одиме во планините“ (''Hajdemo u planine'') - песна на југословенската група „[[Бијело дугме]]“ (''Bijelo Dugme'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=CAFE6UZ8DHk YouTube, bijelo dugme-hajdemo u planine (пристапено на 15.1.2017)]</ref>
* „Планини“ (''Mountains'') - песна на американскиот пејач „[[Принс]]“ (''Prince'') од 1986 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=1qZi_B7-IHw YouTube, Prince - Mountains (Lyrics) (пристапено на 15.1.2017)]</ref>