Разлика помеѓу преработките на „Река“

Додадени 145 бајти ,  пред 2 години
* „Зелена река“ (''Green River'') - песна од истоимениот албум на американската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Криденс Клирвотер Ривајвал]]“ (''Creedence Clearwater Revival'')“ од 1969 година.<ref>[https://www.discogs.com/Creedence-Clearwater-Revival-Green-River/master/55272 DISCOGS, Creedence Clearwater Revival ‎– Green River (пристапено на 23.12.2017)]</ref>
* „Покрај реката“ (''Down By The River'') - песна на американскиот [[Рок-музика|рок]]-музичар [[Нил Јанг]] (''Neil Young'') од 1969 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=y1gxkRve4Q0 YouTube, Neil Young & Crazy Horse - Down By The River (пристапено на 23.12.2017)]</ref>
* „На реките вавилонски“ (''By the Rivers of Babylon'') - песна на поп[[реге]]-групата „[[Бони ММелодианс]]“ (''BonyThe MMelodians'') од 1972 година.<ref>[https://www.youtubediscogs.com/watch?v=9ybv4DOjVarious-N0The-Harder-They-Come-Original-Soundtrack-Recording/master/144881 BoneyDISCOGS, MVarious ~‎– RiversThe ofHarder BabylonThey Come (Original Soundtrack Recording) (пристапено на 1724.12.20162017)]</ref>
* „Средба преку реката“ (''Meeting Across the River'')“ - песна на американскиот рок-пејач [[Брус Спрингстин]] од 1975 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=fcNtV41jwj4 YouTube, Bruce Springsteen - Born To Run (1975) - Full Album (пристапено на 3.11.2017)]</ref>
* „Однеси ме кај реката (''Take me to the river'')“ - песна на американската [[Рок музика|рок]]-група „[[Токинг хедс]]“ (''Talking heads'') од 1978 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=6ar2VHW1i2w Talking Heads - Take Me To The River (HQ) - YouTube (пристапено на 17.4.2016)]</ref>
* „Скокни во реката“ (''Jump in the river'')“ - песна на ирската поп-пејачка [[Шинејд О'Конор]] од 1989 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=PvMlUpXNe3w sinead o'connor - jump the river - YouTube (пристапено на 11.5.2016)]</ref>
* „Крај бреговите на реките“ (''Along the Banks of Rivers'') - песна на американската рок-група „[[Тортоиз (рок-група)|Тортоиз]] (''Tortoise'')“ од 1996 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Ik_jCRttEos&list=PL58392C9969643734&index=6 Tortoise - Along the Banks of Rivers (пристапено на 15.12.2016)]</ref>
* „На реките вавилонски“ (''By the Rivers of Babylon'') - песна на поп-групата „[[Бони М]]“ (''Bony M'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=9ybv4DOj-N0 Boney M ~ Rivers of Babylon (пристапено на 17.12.2016)]</ref>
* „Река“ (''The River'') - албум на африканскиот музичар „[[Али Фарка Туре]]“ (''Ali Farka Touré'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=qI_h49D1xo8&t=35s Ali Farka Touré - The River - Full Album (пристапено на 20.2.2017)]</ref>
* „Средба крај реката“ (''A Meeting By the River'') - композиција на американскиот музичар [[Рај Кудер]] и индискиот музичар [[Вишва Мохан Бат]].<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=C2ygVcw4SCk YouTube, Ry Cooder - Ganges Delta Blues (пристапено на 20.2.2017)]</ref>