Разлика помеѓу преработките на „Амстердам“

Одземени 5 бајти ,  пред 2 години
с
с
 
== Транспорт ==
Во центарот на градот возењето се обесхрабрува. Цената на паркинг услугите е висока, а многу улици се затворени за сообраќај или се еднонасочни. Локалната власт ги спонзорира иницијативите за заеднички патувања и заедничко користење на моторни возила како што се Аутоделен и Мериеден.ну.
 
Регионалните автобуси и некои приградски автобуски линии се управувани од страна на Connexxion и Arriva. Во моментов постојат 16 различни трамвајски линии и четири метро линии. Петтата метро линија север-југ е во изградба. 3 бесплатни траекти ги пренесуваат патниците преку заливој ИЈ до северниот дел на Амстердам додека 2 линии на траекти пловат источно и западно од пристаништето. Во Амстердам има водено такси, воден автобус, електрични чамци што се изнајмуваат, како и патувања по каналите кои служат за пренос на патници по воден пат.
Обиколницата А10 која го опкружува градот го поврзува Амстердам со холандската мрежа од магистрални патишта. Клучките на А10 им овозможуваат на возилата да се приклучат на еден од 18 градски патишта кои се нумерирани од С101 до С118. Овие градски патишта се патишта на кои лентите не се одвоени, а понекогаш и не се означени со линија. Повеќето од нив се дозволени за велосипеди. С100 е помал рингроуд кој го обиколува центарот на градот.
12.409

уредувања