Разлика помеѓу преработките на „Гроб“

Додадени 423 бајти ,  пред 2 години
== Гробот како тема во уметноста и во популарната култура ==
===Гробот како тема во книжевноста===
Гробот се јавува како честа тема во [[уметност]]а и во [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Светиот гроб“ - песна на унгарскиот поет [[Шандор Петефи]].<ref>Šandor Petefi, ''Sloboda i ljubav''. Beograd: Rad, 1969, стр. 63-64.</ref>
* „Над отворениот гроб тажните зборуваат“ (''Nad otvorenim grobom tužni zbore'') - песна на хрватскиот писател [[Мирослав Крлежа]].<ref>Miroslav Krleža, ''Lirika''. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 79-84.</ref>
* „На гробот на [[Дениција]]“ - песна на македонскиот поет [[Петре М. Андреевски]].<ref>Петре М. Андреевски, 'Дениција''. Скопје: Три, 2005, стр. 53-54.</ref>
* „Гробот на слатката душа“ (''Гроб слатке душе'') - расказ на српскиот писател [[Петар Кочиќ]].<ref>Петар Кочић, ''Јаблан и друге приповетке''. Београд: Просвета, 1971, стр. 16-22.</ref>
 
===Гробот како тема во музиката===
* „Сенката на надгробниот камен“ (''Tombstone Shadow'') - песна на американската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Криденс Клирвотер Ривајвал]]“ (''Creedence Clearwater Revival'')“ од 1969 година.<ref>[https://www.discogs.com/Creedence-Clearwater-Revival-Green-River/master/55272 DISCOGS, Creedence Clearwater Revival ‎– Green River (пристапено на 23.12.2017)]</ref>
* „Убавите девојки прават гробови“ (''Pretty girls make graves'') - песна на англиската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Смитс]]“ (''The Smiths'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=P3muLnU-Oko YouTube, THE SMITHS · The Smiths · FULL ALBUM HQ AUDIO (пристапено на 6.6.2017)]</ref>
* „Не оди тивко во твојот гроб“ (''Do Not Go Quietly Unto Your Grave'') - песна на американската рок-група „[[Морфин (рок-група)|Морфин]]“ (''Morphine'') од 1992 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=qm2Lab-8Uto YouTube, Morphine - Good (Full Album) (посетено на 15.6.2017)]</ref>