Разлика помеѓу преработките на „Кичевија“

Одземени 7 бајти ,  пред 3 години
с
 
==Куќа, двор и покуќница==
[[Податотека:Cer 105.JPG|мини|десно|220п|Куќа во [[Цер]].]]
[[Податотека:Белица во јуни 2013 (13).JPG|мини|десно|Куќа во [[Белица]].]]
 
* Примитивната куќа во оваа котилина се викала ''изба''. Во избата живеела цела група. Денес тие места каде што се избите се викаат ''избишта''. Избата најчесто била изградена од камен, била во правоаголен облик и приземна. Во средината било огништето, и чадот излегувал низ кровот. Денес сеуште можат да се видат изби во Латово, Дујани, Рбетино и во други села кои не изгореле до темел во 1903 година.
Прозорците биле многу мали. Над огништето висел черен, неколку тешки хоризонтално поставени даски, а над черенот имало отвор за чад. Черенот служел за да ги спречува искрите, и да заштитува од појава на пожар. Се влегувало на голема врата, а се излегувало на мала која служела за поминување на луѓе, додека големата за поминување на стоката. Избата била долга 15 м. а широка 4-5 м. Во неа живеела група од 50 луѓе. Покрај ''избиште'', се нарекува и ''стара куќа'' или ''куќишта''.
* ''Куќа на клет (подрум)''. Од старата куќа се развила куќа на клед, со тоа што добила подрум, кој служел за ситна стока и за чување на разни работи од домаќинството. Сега оваа куќа добила и прегради. Преграден дел за стоката или ''пондила'', и дел во кој е огништето и во кој живеат луѓето или
''куќа''. Оваа куќа има и чардак, кој е широк, со отворени прозорци. Под подот на чардакот стоел кош за ставање на жито. Кај некои куќи до пондилата имало и ''одајче за на зима''. Под кровот на куќата имало ''ател'' за кокошки. Кровот бил покриен со слама или плоча, а додека кај старите куќи кровот бил само сламеница. Овие куќи ги имало се до 1903 година, кога многу села биле запалени. Денес ги има во ретки примери.
[[Податотека:Белица во јуни 2013 (13).JPG|мини|десно|Куќа во [[Белица]].]]
* ''Куќа на диреци''. Оваа куќа е иста како и куќата на подрум, само што делот од подрумот не е заѕидан од три страни, туку влезот е слободен. Вакви куќи особено има во Горно Рабетино, Дупјани, Патеец и Орланци.