Разлика помеѓу преработките на „Срем“

Додадени 2.853 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
с (Отстрането уредувањето на Ehrlich91 (разговор), вратено на последната верзија на MacedonianBoy)
Ознака: Отповикување
[[File:Syrmia.png|thumb|right|250px|Карта на областа Срем. Поделена меѓу Хрватска и Србија.]]
'''Срем''' е географски регион во [[Панонска Низина|Панонската низинаНизина]] меѓу реката [[Дунав]], на север и исток реката [[Сава]] до Дунав, на југ. Западната граница не е јасно дефинирана. По едно мислење, Срем е на запад ограничен со реките [[Босут (река)|Босут]] и [[Вук (река)|Вук]], додека од друга страна западната граница на Срем ја сочинува денешната граница на [[Вуковарско-сремска жупанија|Вуковарско-сремската област]].
 
==Географија==
 
'''Релјеф'''
Срем е во најголем дел рамничарска низина со просечна надморска височина од 70-80м ако одиме од југ таа расте од [[Сава]], до Дунав на север. Највисокиот врв се наоѓа на фрушкатаФрушката гора. Се вика Црвен Чет и неговата висина изнесува 539м. Фрушката Гора е долга од 78км, а најголемата ширина изнесува 15км. Повришината на [[Фрушка Гора]] е околу 500 km². Се смета за спој помеѓу Словенската и Шумадиската планина. Настанала во палеозоикот и претставува заостанат дел од старото Панонско копно, чија главна маса длабоко потонала. Освен Фрушката Гора, покрај Сава се простираат ниски алувијални рамнини, над нив се ниже терасна заравна, а после нив Сремскиот зараван, кој се простира околу Фрушката Гора, од Земун до Вуковар.
 
==Население==
Градовите и селата во Срем припаѓаат на панонското население. Во овој дел на Војводина, ако го приклучиме и Мачв[[Мачва]], има околу 100 населени, од кој десет припаѓаат на градското население. Тоа се [[Сремска Митровица]] покрај Сава, [[Нов Белград]] покрај Сва и Дунав, [[Земун]], [[Сремски Карловци]] и [[Петроварадин]] покрај Дунав, додека воо внатрешноста на Срем се наоѓа [[Шид]], [[Рум (град)|Рум]], [[Нова Пазова]], [[Стара Пазова]] и Индија[[Инѓија]]. Најмногу населени во Срем се Земун и Нов Белград, меѓутоа тие се приклучени на градската територија на Белград, па земаат улога во Срем има Сремска Митровица.
 
==Наводи==
{{Наводи}}
*{{cite book|author=Mih. J. Miladinović|title=Istorija Srema|url=https://books.google.com/books?id=Z4I_AQAAMAAJ|year=1903|publisher=Štamp. D. Dimitrijevića}}
*{{cite book|author=Miladinovi J|title=Istorija Srema|url=https://books.google.com/books?id=1ZPKngEACAAJ|date=December 2013|publisher=HardPress|isbn=978-1-314-69554-0}}
*{{cite book|author=Petar Milošević|title=Srem u prošlosti|url=https://books.google.com/books?id=RhAzAAAAMAAJ|year=1981|publisher=Novinsko-izdavačka radna organizacija "Sremske novine."}}
*{{cite book|author=Žarko Atanacković|title=Srem u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji|url=https://books.google.com/books?id=TZLRAAAAMAAJ|year=1968|publisher=Šimanovci, Mesna zajednica-Mesni odbor SUB NOR-a}}
*{{cite book|author1=Đorđe Cvejić|author2=Jovan Babović|author3=Miodrag Živković|title=Srem u samoupravnoj socijalističkoj Jugoslaviji 1945-1981|url=https://books.google.com/books?id=LXNXAAAAMAAJ|year=1982|publisher=NIO Poslovna politika}}
*{{cite book|author=Slavko Gavrilović|title=Srem od kraja XVII do sredine XVIII veka|url=https://books.google.com/books?id=cq4MAAAAIAAJ|year=1979|publisher=Filozofski fakultet u Novom Sadu, Institut za istoriju}}
*{{cite book|author=Mihailo Dinić|title=Sredjnevekovni Srem|url=https://books.google.com/books?id=nkCuHAAACAAJ}}
*{{cite book|author=Миодраг Матицки|title=Срем кроз векове: слојеви култура Фрушке горе и Срема : зборник радова|url=https://books.google.com/books?id=NgnrAAAACAAJ|year=2007|publisher=Вукова Задужбина|isbn=978-86-902961-5-6}}
*{{cite book|author=Слободан Ћурчић|title=Атлас насеља Војводине: Срем|url=https://books.google.com/books?id=yVaRoAEACAAJ|year=2012|publisher=Матица српска|isbn=978-86-7946-108-7}}
* {{Cite book|ref=harv|editor-last1=Fodor|editor-first1=Pál|editor-last2=Dávid|editor-first2=Géza|title=Ottomans, Hungarians, and Habsburgs in Central Europe: The Military Confines in the Era of Ottoman Conquest|year=2000|url=https://books.google.com/books?id=V9vom-ZAElcC|publisher=BRILL}}
*{{Cite book|ref=harv|year=2011|editor-last1=Ingrao|editor-first1=Charles|editor-last2=Samardžić|editor-first2=Nikola|editor-last3=Pešalj|editor-first3=Jovan|title=The Peace of Passarowitz, 1718|location=West Lafayette|publisher=Purdue University Press|url=https://books.google.com/books?id=T3Sg_1wR4poC}}
 
{{Географија-никулец}}