Разлика помеѓу преработките на „Битка кај Мечкин Камен“

нема опис на уредувањето
| coordinates = {{coord|41|20|N|21|15|E|region:MK_type:city}}
}}
'''Битката кај Мечкин камен''' е една од најголемите и најкрвавите борби во екоттекот на [[Илинденското востание]],. биткатаБитката се одиграла на [[12 август]] [[1903]] година кај месноста [[Мечкин Камен]], во близина на градот [[Крушево]].
 
== БиткатаПовод ==
 
=== Повод ===
[[Податотека:Flag of Kruševo Republic.svg|мини|десно|300px|Знамето на третиот одред на [[Питу Гули]]<ref>[http://www.promacedonia.org/bugarash/znmt/znmt.html Иванов, Иван, Български бойни знамена и флагове, изд. Св. Георги Победоносец, София 1998 г., „Знамената на освободителното движение и въстанията в Македония и Тракия“]</ref>]]
 
На [[3 август]] [[1903]] година е прогласена [[Крушевската република]]. На [[12 август]] повеќе од десетилјадна армија на БахтиарБахтијар паша го опкружува [[Крушево]]. На седницата на војводскиот совет е решено сите чети да се повлечат од градот, но војводата [[Питу Гули]] го напуштил собранието и одлучил да се бори. Така, така од 12001.200 четници во градот, само неговите 370 заминале да го бранат.
 
=== Борбата ===
[[Податотека:PitoGuli.jpg|мини|лево|150п|[[Питу Гули]]]]
Четниците на [[Питу Гули]] се утврдиле на [[Мечкин Камен]] -, скалесто плато на [[Биринска Планина]], која е падина од [[Баба планина]]. [[Питу Гули]] пред самата борба одржал говор и заповедал поради ограничените резерви на муниција, да не се пука сè додека турцитеТурците не се доближат блиску.
 
Одредот се поделил на 9 чети, една под команда на Питу Гули, а другите под команда на осум други војводи кој стоеле на чело на селските милиции.
 
Турците настапувале од три страни - од селата [[Бирино]], [[Журче]] и [[Острилци]]. Борбата започнала во 10 часот наутро, откако четниците го задржале башибозлукот нападнала редовната армија. Во 19 часа приквечер [[Мечкин Камен]] бил опколениопколен и [[Турци]]те започнуваат со решителен напад.
 
При нападот загинале најпрво [[Георги Димев]] и неговиот заменик [[Нове Смугрев]]. Во жестока борба [[Питу Гули]] станува и почнува да пука и тој паѓа убиен, борбата продолжила, а војводите Блаже и Грлука со еден дел од четниците успеале да избегаат во длабоката река и да се сокријат во шумата. Во оваа битка загинале 40 комити.
== Последици ==
 
И покрајПо победата на Мечкин камен, Турците продолжуваат да го бомбардираат Крушево, а потоа во градот навлегол башибозлукот и редовната војска. Од мирното население загинаале 117 лица - меѓу нив 15 жени, 5 девојки и 6 деца. Околу 150 девојки и жени се силувани. Изгореле 159 куќи и 210 дуќани.
 
== ИзвориНаводи ==
<references/>
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.webcitation.org/query?id=1256579638631978&url=www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/mak/krushovo.html Епопеята на Мечкин камен, Йосиф Разсуканов, вестник „Македония“, брой 31, 5 август 1998 г.]
* Георги Томалевски, [http://www.kroraina.com/knigi/ilpr1968/ilpr1968_3.html 13„13-те дена на Крушевската република, Георги Томалевскирепублика“]
{{DEFAULTSORT:Мечкин Камен}}
6.163

уредувања