Снори Стурлусон: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
(Создадена страница со: Снори Стурлусон (1179 - 23 септември 1241) бил исландски историчар, поет и политичар. Тој б...)
 
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
{{бб|1=без никаков стил, врски, извори, категории, пасуси}}
Снори Стурлусон (1179 - 23 септември 1241) бил исландски историчар, поет и политичар. Тој бил избран двапати за законски кандидат во парламентот на Исланд, Алтинг. Тој бил автор на Прозата Едда или помлада Еда, која се состои од Gylfaginning ("глупоста на Gylfi"), наратив на нордиската митологија, Skáldskaparmál, книга поетски јазик и Háttatal, листа на стихови. Тој исто така бил автор на Хајмскрингла, историја на норвешки кралеви, која започнува со легендарниот материјал во сагата Јингинга и се движи до раната средновековна скандинавска историја.Од стилски и методолошки причини, Снори често се смета дека е автор на сагата на Егил.
Како историчар и митограф, Снори е извонреден за предлагање на хипотезата (во Прозата Едда) дека митолошките богови почнуваат како човечки воени лидери и кралеви чии погребни локалитети развиваат култови (видете еухемеризам). Како што луѓето го повикуваат мртвиот воениот водач додека одат во битка или мртвиот крал додека се соочуваат со племенски тешкотии, почнуваат да ја почитуваат фигурата. Конечно, кралот или воинот се памети само како бог. Тој, исто така, предложил како племиња да ги победат другите, ја објаснуваат својата победа со тоа што предлагаат нивните богови да се борат со боговите на другите