Разлика помеѓу преработките на „Кичевија“

Додадени 488 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Кичевија''' е ограничена област која ја опфаќа Кичевска Котлина|Кичевската котли...)
 
'''Кичевија''' е ограничена област која ја опфаќа [[Кичевска Котлина|Кичевската котлина]], која се наоѓа во западниот дел на [[Македонија]]. Спрема [[Полог]] граница претставува планината [[Буковиќ (планина)|Буковиќ]] (1518 м. надморска височина); спрема мијачкиот предел, односно [[Рекански регион|Река]], планината Бистра (2100 м.); спрема [[Дебарска Котлина|Дебарската котлина]] и [[Дримкол]] планината Стогово (2242 м.); спрема [[Дебарца]] планината Гољак (1468 м.), па Беличко-пространската планина (1500-1600 м.); спрема [[Железник|Демир Хисар (Железник)]] границата е на изворот на [[Црна Река]], па на планината [[Лубен]] (1762 м.) и Стрмол (1762 м.); спрема [[Крушево]] планината Венец (1738 м.); спрема [[Прилеп]] планината Бушава (1702 м.); спрема [[Порече]] планината [[Песјак]] (1744 м.), па Челоица (1896 м.) и [[Добра Вода]] (2082 м.) Се дели на Горна и Долна Кичевија, а речиси во средината се простира градот [[Кичево]], кој претставува единствената градска населба на оваа обележана територија.
 
=Географија=
 
=Историја=
 
=Население=
 
=Личности=
 
=Користена литература=
Т. Смиљанић: „Кичевија“, Скопје, 1931