Трансмексикански Вулкански Појас: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
 
== Тектонска еволуција ==
Субдукциските плочи настанале од распадот на [[Фаралон плоча|Фаралон плочата]], по што се создале две тектонски плочи на екваторијалните ширини и тоа [[Кокосова плоча|Кокосовата плоча]] на север и [[Наска плоча|Наска плочата]] на југ.
 
== Еволуција на вулканскиот појас ==