Разлика помеѓу преработките на „Мона Лиза“

Додадени 3.373 бајти ,  пред 2 години
→‎Историја: дополнување
(→‎Историја: ситна поправка)
(→‎Историја: дополнување)
 
 
== Историја ==
МногуМона еЛиза веројатнопотекнува декаод [[Леонардопериодот дана Винчи]]вториот започналпрестој на да работиВинчи врзво сликатаФиренца. воВо март [[1503]] годинагод., ипо нарачка на богатиот трговец со свила Франческо дел Џокондо, спореда по повод вселувањето во новата Вазарикуќа, јаЛеонардо завршилпочнал околуда работи на портретот на неговата бремена жена Лиза дел Џокондо (која тогаш имала 24 години). ''Мона Лиза'', Леонардо ја сликал четири години подоцнаи никогаш не ја доставил до нарачателот, туку ја задржал за себе.<ref>Zöllner, Frank. ''Leonardo'', Taschen, 2010.</ref> Да Винчи ја зел со себеси сликата од [[Италија]] во [[Франција]] во [[1516]], кога кралот [[Франсоа I]] го поканил уметникот да работи во Кло Лисе, блискуво до замокотблизина на кралоткралскиот замок во [[Замок Амбоаз|Амбоаз]]. Тогаш, кралот ја купил сликата за 4.000 [[Еки (монета)|екиа]], со што таа станала дел од кралското богатство и била изложена во дворецот во [[Версај]]. По смртта на да Винчи, сликата била пресечена, при што биле отстранети делови од двете страни на сликата. На прв поглед, имало колони од двете страни на фигурата. Најпрвин, сликата била изложена во [[Палата Фонтенбло|Фонтенбло]], а подоцна била преместена во [[Версајски дворец|Версајскиот дворец]]. По [[Француска револуција|Француската револуција]], таа била преместена во [[Лувр]]. Подоцна, императорот [[Наполеон Бонапарт]] ја преместил во неговата соба во дворецот [[Тилери (дворец)|Тилери]],<ref>[http://www.metmuseum.org/publications/bulletins/1/pdf/3257982.pdf.bannered.pdf Rorimer, James J. „The Mona Lisa.“ ''Metropolitan Museum of Art Bulletin'', New ser., v. 21, no. 5, February, 1963, стр. 223-224.]</ref> но потоа повторно била вратена во Лувр. Во време на Франко-Пруската војна од [[1870]] до [[1871]], сликата била извадена од Лувр и скриена некаде во Франција.
Многу е веројатно дека [[Леонардо да Винчи]] започнал да работи врз сликата во [[1503]] година и, според Вазари, ја завршил околу четири години подоцна. Да Винчи ја зел со себеси сликата од [[Италија]] во [[Франција]] во [[1516]], кога кралот [[Франсоа I]] го поканил уметникот да работи во Кло Лисе блиску до замокот на кралот во [[Замок Амбоаз|Амбоаз]]. Тогаш, кралот ја купил сликата за 4.000 [[Еки (монета)|екиа]]. По смртта на да Винчи, сликата била пресечена, при што биле отстранети делови од двете страни на сликата. На прв поглед, имало колони од двете страни на фигурата. Најпрвин, сликата била изложена во [[Палата Фонтенбло|Фонтенбло]], а подоцна била преместена во [[Версајски дворец|Версајскиот дворец]]. По [[Француска револуција|Француската револуција]], таа била преместена во [[Лувр]]. Подоцна, императорот [[Наполеон Бонапарт]] ја преместил во неговата соба во дворецот [[Тилери (дворец)|Тилери]], но потоа повторно била вратена во Лувр. Во време на Франко-Пруската војна од [[1870]] до [[1871]], сликата била извадена од Лувр и скриена некаде во Франција.
 
Сликата не била многу позната до средината на [[19 век]], кога неколку [[Симболизам|симболистички]] уметници почнале да ја ценат при што ја поврзале со нивните идеи за женската мистичност. Критичарот Валтер Патер, во неговиот есеј за Леонардо од 1867 година, го изразил овој поглед преку опишување на фигурата на сликата како еден вид на митско претставување на вечната женственост, што е „постаро од камењата на коишто седи“ и што било „мртво многу пати и ги научило тајните на својот гроб“.
 
Денес, ''Мона Лиза'' е сигурно најпознатиот портрет, а можеби и воопшто, најпознатата слика на светот, која е предмет на бројни толкувања и уште повеќе репродукции. Особено пленува мистериозната насмевка на дамата, заедно со изразената динамика во поставеноста на нејзиното тело. Имено, иако ликот гледа директно кон набљудувачот, нејзините [[раце]], телото и [[глава]]та се свртени настрана, што претставува типична карактеристика на портретите на Леонардо. Сето тоа е дополнително изразено низ притаеното светло на композицијата во комбинација со темните тонови. Освен тоа, напуштајќи ја тогашната традиција во сликањето портрети, Леонардо го поставил ликот напред, поблиску до предниот раб на сликата, што го намалува растојанието меѓу ликот и набљудувачот. На сликата воопшто не се забележуваат остри линии и контури, што е резултат на примената на специјалната техника на сликање, позната како ''сфумато'' (fumo на италијански значи: чад). Најпосле, кон целокупната атмосфера на сликата придонесува и позадината на која се прикажани искривени патишта, реки и карпести планини, како одраз на личниот став на Леонардо дека сè во [[природа]]та е во постојано течење и исполнето со движење и [[енергија]].<ref>[http://www.metmuseum.org/toah/hd/leon/hd_leon.htm Bambach,Carmen. Department of Drawings and Prints, The Metropolitan Museum of Art.]</ref>
Во текот на [[1911]] година, сликата била украдена од Лувр од страна на [[италија]]нскиот граѓанин Винченцо Перуџа. Тој сакал Мона Лиза да ја врати назад во Италија, „каде што всушност припаѓала“. По две години, сликата повторно се појавила во [[Фиренца]]. Во [[1956]] година, во нејзиниот „атентат“, со [[киселина]] бил оштетен долниот дел на сликата. На [[30 декември]] [[1956]] година, еден од посетителите на Лувр фрлил камен врз сликата. Поради овој чин, овој човек морал да го напушти својот дом во [[Боливија]]. Во 1960-тите и 1970-тите години, Мона Лиза била изложена во [[Њујорк]], [[Токио]] и [[Москва]]. Нејзиното постојано место на изложување се наоѓа во Лувр, [[Париз]].
 
Во текот на [[1911]] година, сликата била украдена од Лувр од страна на [[италија]]нскиот граѓаниндекоратер Винченцо Перуџа. Тој сакал Мона Лиза да ја врати назад во Италија, „каде што всушност припаѓала“. По две години, под неразјаснети околности, сликата повторно се појавила во [[Фиренца]].<ref>Zöllner, Frank. ''Leonardo'', Taschen, 2010.</ref> Во [[1956]] година, во нејзиниот „атентат“, со [[киселина]] бил оштетен долниот дел на сликата. На [[30 декември]] [[1956]] година, еден од посетителите на Лувр фрлил камен врз сликата. Поради овој чин, овој човек морал да го напушти својот дом во [[Боливија]]. Во 1960-тите и 1970-тите години, Мона Лиза била изложена во [[Њујорк]], [[Токио]] и [[Москва]]. Нејзиното постојано место на изложување се наоѓа во Лувр, [[Париз]].
 
== Претпоставка за ликот на сликата ==