Разлика помеѓу преработките на „Мона Лиза“

Додадени 63 бајти ,  пред 2 години
→‎Историја: ситна поправка
(→‎Име на сликата: ситна поправка)
(→‎Историја: ситна поправка)
== Историја ==
Многу е веројатно дека [[Леонардо да Винчи]] созапочнал работатада работи врз сликата и нејзиното цртење да започнал во [[1503]] година, и, според ВасаријаВазари, ја завршил околу четири години подоцна. Да Винчи ја зел со себеси сликата од [[Италија]] во [[Франција]] во [[1516]], кога кралот [[Франсоа I]] го поканил уметникот да работи во Кло Лисе блиску до замокот на кралот во [[Замок Амбоаз|Амбоаз]]. Тогаш, кралот ја купил сликата за 40004.000 [[Еки (монета)|екиа]]. По смртта на да Винчи, сликата била пресечена, при што биле отстранети делови од двете страни на сликата. На прв поглед, имало колони од двете страни на фигурата. Најпрвин, сликата била изложена во [[Палата Фонтенбло|Фонтенбло]], а подоцна била преместена во [[Версајски дворец|Версајскиот дворец]]. По [[Француска револуција|Француската револуција]], таа била преместена во [[Лувр]]. Подоцна, императорот [[Наполеон Бонапарт]] ја преместил во неговата соба во дворецот [[Тилери (дворец)|Тилери]], но потоа повторно била вратена во Лувр. Во време на Франко-Пруската војна од [[1870]] до [[1871]], сликата била извадена од Лувр и скриена некаде во Франција.
 
Сликата не била многу позната до средината на [[19 век]], кога неколку [[Симболизам|симболистички]] уметници почнале да ја ценат ипри што ја поврзале со нивните идеи за женската мистичност. Критичарот Валтер Патер, во неговиот есеј за Леонардо од 1867 година, го изразил овој поглед преку опишување на фигурата на сликата како еден вид на митско претставување на вечната женственост, што е „постаро од камењата на коишто седи“ и што било „мртво многу пати и ги научило тајните на својот гроб“.
По смртта на да Винчи, сликата била пресечена, при што биле отстранети делови од двете страни на сликата. На прв поглед имало колони од двете страни на фигурата.
 
Во текот на [[1911]] година, сликата била украдена од Лувр од страна на [[италија]]нскиот граѓанин Винченцо Перуџа. Тој сакал Мона Лиза да ја врати назад во Италија, „каде што всушност припаѓала“. По две години, сликата повторно се појавила во [[Фиренца]]. Во [[1956]] година, во нејзиниот „атентат“, со [[киселина ѝ]] бил отсеченоштетен долниот дел на сликата. На [[30 декември]] [[1956]] година, еден од посетителите на Лувр фрлил камен врз сликата. Поради овој чин, овој човек морал да го напушти својот дом во [[Боливија]]. Во 601960-тите и 701970-тите години на [[20 век]], Мона Лиза била изложена во [[Њујорк]], [[Токио]] и [[Москва]]. МоменталноНејзиното постојано место на изложување се наоѓа во Лувр, [[Париз]].
Најпрвин сликата била изложена во [[Палата Фонтенбло|Фонтенбло]], а подоцна е преместена во [[Версајски дворец|Версајскиот двор]]. По [[Француска револуција|Француската револуција]] е преместена во [[Лувр]].
 
[[Наполеон Бонапарт]] ја преместил во неговата спална соба во дворецот [[Тилери (дворец)|Тилери]], а подоцна повторно била вратена во Лувр. Во време на Франко-Пруската војна од [[1870]] до [[1871]], сликата била извадена од Лувр и скриена некаде во Франција.
 
Сликата не била многу позната до средината на [[19 век]], кога неколку [[Симболизам|симболистички]] уметници почнале да ја ценат и ја поврзале со нивните идеи за женската мистичност. Критичарот Валтер Патер, во неговиот есеј за Леонардо од 1867 година, го изразил овој поглед преку опишување на фигурата на сликата како еден вид на митско претставување на вечната женственост, што е „постаро од камењата на коишто седи“ и што било „мртво многу пати и ги научило тајните на својот гроб“.
 
Во текот на [[1911]] година, сликата била украдена од Лувр од страна на [[италија]]нскиот граѓанин Винченцо Перуџа. Тој сакал Мона Лиза да ја врати назад во Италија, „''каде што всушност припаѓала''“. По две години сликата повторно се појавила во [[Фиренца]].
 
Во [[1956]] година во нејзиниот „атентат“, со киселина ѝ бил отсечен долниот дел на сликата. На [[30 декември]] [[1956]] година, еден од посетителите на Лувр фрлил камен врз сликата. Поради овој чин овој човек морал да го напушти својот дом во [[Боливија]]. Во 60-тите и 70-тите години на [[20 век]], Мона Лиза била изложена во [[Њујорк]], [[Токио]] и [[Москва]]. Моментално се наоѓа во Лувр, [[Париз]].
 
== Претпоставка за ликот на сликата ==