Разлика помеѓу преработките на „Густина на населеност“

нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
Кога станува збор за [[луѓе|луѓето]] таа се користи за да објасни колку приближно луѓе живеат на определена географска површина. На пример, светската популација изнесува 6.5 милијарди луѓе, а површината на земјата е 510 милиони квадратни километри. Одтука светската густина на населението е 6500 милиони поделено со 510 милиони = 13 луѓе на километар квадратен или 43 луѓе на километар квадратен, доколку се земе дека луѓето живеат исклучиво на копното кое изнесува 150 милиони квадратни километри.
 
Густината на населението се зголемува со зголемувањето на бројот на луѓе. Дел од светските научници сметаат дека постои граница колку луѓе земјата може да издржи...
 
{{Нормативна контрола}}
Анонимен корисник