Колима (вулкан): Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
<div style="text-align:justify;">И покрај неговото име, само мал дел од површината на вулканот се наоѓа во државата [[Колима (сојузна држава)|Колима]]. Поголемиот дел се наоѓа на другата страна од границата, во соседната држава [[Халиско|Халиско]], на западниот крај на [[Транс-мексикански вулкански појас|транс-мексиканскиот вулкански појас]]. Тоа е околу 485 [[километар|км]] (301 милји) западно од [[Мексико Сити]] и 125 [[километар|км]] (78 милји) јужно од [[Гвадалахара]], [[Халиско]].</div>
<hr style="height:5pt; visibility:hidden;" />
<div style="text-align:justify;">Од 1869-1878 година, на северо-источниот дел од главниот [[кратер]] на вулканот се формирал паразитски сет на [[купаЛавинска купола|купилавински куполи]], познати како Ел Волканчито.<ref name=gsa>{{cite web|url=http://gsa.confex.com/gsa/2003AM/finalprogram/abstract_62132.htm|title=Structure of the Volcancito Dome, Volcan Fuego De Colima, Mexico, Revealed in High Resolution Magnetic Anomalies|work=confex.com}}</ref>
</div>
<hr style="height:5pt; visibility:hidden;" />
 
== Еруптивна активност ==
<div style="text-align:justify;">Во последниве години има чести привремени евакуации на населението кое живее во близина на вулканот поради закана од неговата активност. Ерупциите се имаат случувано во 1991 година, 1998-99 година и од 2001 година па се до денеска. Активноста на вулканот се карактеризира со екструзија на вискозна [[Лава|лава]] која формира [[КупаЛавинска купола|купакупола]], со повремени големи експлозии, кои формираат [[Пирокластични текови|пирокластични текови]] пропратени со исфрлување на големи количини на [[Вулкански пепел|пепел]] и [[Тефра|тефра]].</div>
<hr style="height:5pt; visibility:hidden;" />
<div style="text-align:justify;">Една од најголемите ерупции во последниве години се случила на 24-ти мај 2005 година. Облак од [[Вулкански пепел|пепел]] бил исфрлен на висина од 3 [[километар|км]] над вулканот, додека сателитски снимки прикажале дека облакот се шири над површина која се протега на 110 [[Наутичка милја|наутички милји]] (200 [[километар|км]]) западно од вулканот во само неколку часа по ерупцијата. [[Пирокластични текови|Пирокластичните текови]] патувале 4-5 [[километар|км]] од отворот, додека [[Вулкански бомби|лава бомби]] паѓале и до 3-4 [[километар|км]] во далечина. Властите формирале [[Зона на исклучување|зона на исклучување]] во [[Радиус|радиус]] од 6,5 [[километар|км]] од врвот.</div>