Разлика помеѓу преработките на „Охос дел Саладо“

Додадени 3.483 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
 
Охос дел Саладо е [[активен вулкан]], но прашањето дали треба да се смета за моментално (или „историски“) активен е аргументирано. Според Глобалната програма за вулканизам на Смитсоновскиот институт, најновата позната ерупција се случила пред околу 1.300 години. Сепак, постојат и некои докази за емисија на мали количества пепел во [[1993]] година, што дефинитивно ќе го квалификува вулканот како историски активен. Присуството на високи [[фумароли]] на планината и текови на лава, иако со неизвесна возраст, исто така потврдуваат дека категоризацијата на вулканот е „активна“. Со овие дефиниции, Охос дел Саладо е највисокиот историски активен вулкан на [[Земја]]та.
 
== Висина==
 
Издигнувањето односно изградбата на Охос дел Саладо била предмет на дебата. Во статијата од [[2006]] година во списанието ''Andes'' се предлагало дека вулканот може да биде повисок од [[Аконкагуа]], иако аргументот бил основан на постари, помалку точни испитувања на надморската височина. Резултатите од овие постари истражувања му дале на Охос дел Саладо надморска височина од 7.057 метри, што би го направил речиси 100 метри повисок од [[Аконкагуа]]. Уште во [[1955]] година била направена проценка дека височината на Охос дел Саладо изнесува 7.100 метри, но тоа било едноставно врз основа на часовите на искачување до врвот. Во [[1956]] година, првата чилеанска експедиција предводена од пензионираниот поручник Рене Гаџардо ја измерила висината на 7.084 метри со [[алтиметар]]. Освен тоа што е неточен метод, висината прикажана со алтиметарот е премногу висока, бидејќи притисокот во воздухот е генерално понизок во попладневните часови, времето кога тимот стигнал до врвот.
 
Експедицијата кон областа во 90-тите години тврдела дека [[Монте Писис]] бил дури и повисок од Охос дел Саладо. Подоцнежните мерења со попрецизна опрема покажале дека близина на вулканот е околу 100 метри повисок од [[Монте Писис]]. Освен тоа, во [[2007]] година, чилеанско-аргентинско-европската експедиција организирана од ''Andes Magazine'' и ''Azimut 360'' извршила истражување на двете планини, користејќи повеќе точни инструменти. Највисокиот дел се наоѓа на 6.891 метри, а вториот 6.793 метри. Иако ова се вклопува во рамките на неодамнешните рачни [[ГПС]] истражувања, кои ја процениле планината помеѓу 6.880 метри и 6,910 метри (22.670 стапки), вертикалната грешка на опремата на експедицијата, 10 метри (33 стапки) остава несигурност во поглед на попрецизната надморска височина на планината.
 
Охос дел Саладо има два врва, еден во [[Аргентина]], а другиот во [[Чиле]] (границата меѓу двете земји поминува меѓу двата врва). Разликата во височината на двата врвови е помала од 1 метар.