Купа (река): Разлика помеѓу преработките

Додадени 4.932 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
(пренасочување)
Нема опис на уредувањето
{{Infobox river
#ПРЕНАСОЧУВАЊЕ [[Купа]]
| name = Купа / Колпа
| image = Kupa-Karlovac.jpg
| image_caption = Купа во градот [[Карловац]], Хрватска
| source1_location = Разлоге, [[Горски котар]], [[Хрватска]]
| mouth_location = [[Сава]], [[Сисак]], [[Хрватска]]
| basin_countries = [[Хрватска]], [[Словенија]]
| length = {{convert|297|km|0|abbr=on}}<ref>{{Croatia Yearbook 2015|page=49}}</ref>
| source1_elevation = {{convert|313|m}}<ref name="SORS">{{cite web |url=http://www.stat.si/letopis/1998/01_98/01-10-98.asp?jezik=en |title=Reke, dolge nad 25 km, in njihova padavinska območja |language=Slovenian, English|trans_title=Rivers, longer than 25 km, and their catchment areas |year=2002 |publisher=Statistical Office of the Republic of Slovenia}}</ref>
| mouth_elevation = {{convert|130|m}}<ref name="SORS" />
| discharge1_avg = {{convert|283|m3/s|cuft/s|abbr=on}}
| basin_size = {{convert|10,032|km2|sqmi|abbr=on}}<ref>{{Croatia Yearbook 2015|page=49}}</ref>
}}
 
'''Купа''' — десна притока на [[Сава]] која оформува природна граница помеѓу северозападна [[Хрватска]] и југоисточна [[Словенија]]. Реката е долга 297 километри,<ref name="ISRBC">{{cite book |url=http://www.savacommission.org/dms/docs/dokumenti/documents_publications/publications/other_publications/sava_river_basin_analysis_report_high_res.pdf |title=Sava River Basis Analysis Report |date=September 2009 |chapter=Main Hydrographic Features in the Sava River Basin |publisher=International Sava River Basin Commission |place=Zagreb |page=13}}</ref> од кои 118 се на границата помеѓу двете земји, а останатите 179 се наоѓаат во Хрватска.<ref>{{cite book |url=http://www.arso.gov.si/vode/publikacije%20in%20poro%C4%8Dila/bilanca6190_2_BESEDILO.pdf |title=Površinski vodotoki in vodna bilanca Slovenije |language=Slovenian, English|trans_title=Surface Streams and Water Balance of Slovenia |first=Marko |last=Kolbezen |first2=Janko |last2=Pristov |year=1998 |isbn=961-6024-04-3 |publisher=Hidrometeorološki inštitut RS [Hydrometeorological Institute of the Republic of Slovenia] |page=8}}</ref>
 
Купа извира во Хрватска од планинскиот регион [[Горски Котар]], кој е сместен североисточно од [[Риека]], во областа на [[националниот парк Рисњак]]. Тече неколку километри на исток, каде се од левата страна ја прима реката [[Чабранка]], а потоа ја достига словенечката граница. Потоа тече помеѓу регионот [[Бела Краина]] на север и [[централна Хрватска]] на југ. Во Купа се влева реката [[Лахиња]] од левата страна во селото [[Примостек]], го поминува [[Врбовско]] и се одвојува од словенечката граница кога ќе ја помине [[Метлика]].
 
Потоа стигнува до [[Карловац]] каде ги прима теченијата на реките [[Добра (притока на Купа)|Добра]] и [[Корана (река)|Корана]]. Купа продолжува на исток, каде се спојува со [[Глина (река)|Глина]] од десно и [[Одра (притока на Купа)|Одра]] од лево, тече до градот [[Сисак]] каде се влева во реката Сава. На реката Купа е хидроцентралата [[Озаљ]] конструирана од страна на српскиот научник [[Никола Тесла]] во 1908 година. Горниот тек на Купа е незагаден и се користи за рекреативни спортови и [[риболов]], а реката е пловна во должина од четири километри.
 
==Наводи==
{{наводи}}
 
==Надворешни врски==
{{commons category|Kupa}}
*[http://www.seoski-turizam.net/public_html/index.php?option=com_content&task=view&id=275&Itemid=153&lang=HR Слики од изворот на Купа]
*[http://www.panoye.com/panorama.977-kupa-source.html Панорама на изворот]
*[http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/eden/themes-destinations/countries/slovenia/river-kolpa Awarded EDEN - European Destinations of Excellence non traditional tourist destination 2010]
 
[[Категорија:Реки во Хрватска]]
[[Категорија:Меѓународни реки во Европа]]
[[Категорија:Притоки на Сава]]