Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

с
Отстрането уредувањето на Sashko1999 (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06
с
с (Отстрането уредувањето на Sashko1999 (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06)
'''[[Пиринска Македонија]]''' од секогаш била дел одна регионотетногеографската област [[Македонија (регион)|Македонија]] и поради тоа на нејзиното подрачје се случиле повеќе значајни настани од македонската национална историја, од таму потекнуваат многу македонски национални борци, дејци и историски личности кои дејствувале и работеле на подрачјето на Пиринскиот дел на [[Македонија]]. Една од најпознатите македонски историски личности од овој дел на [[Македонија]] е [[Јане Сандански]], друг познат македонски борец и деец од [[Пирин]]ско е поетот и револуционер [[Никола Вапцаров]]. На подрачјето на [[Пиринска Македонија]] е дигнато познатото [[Македонско востание]] против турската власт во 1878/79 година со центар во [[Кресна]], а исто така е изведено и познатото грабнување на америкнаската мисионерка [[Мис Стон]] во 1901 година. Уште од античко време на подрачјето на [[Пиринска Македонија]] било населувано од античките народи Тракијци, Пеонци и [[Антички Македонци|Македонци]], а била приклучена и кон царството на [[Античка Македонија]].
 
==Појава на именувањето и терминот Пиринска Македонија==