Разлика помеѓу преработките на „Нормандија“

Одземени 97 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
(координати)
'''Нормандија''' (<span class="IPA nopopups noexcerpt">[[Википедија:МФА за англиски јазик|/<span style="border-bottom:1px dotted"><span title="/ˈ/: primary stress follows">ˈ</span><span title="'n' in 'nigh'">n</span><span title="/ɔːr/: 'ar' in 'war'">ɔːr</span><span title="'m' in 'my'">м</span><span title="/ə/: 'a' in 'about'">ə</span><span title="'n' in 'nigh'">n</span><span title="'d' in 'dye'">d</span><span title="/iː/ or /ɪ/: 'y' in 'happy'">i</span></span>/]]</span>; {{Lang-fr|Normandie}}, се изговара {{IPA-fr|nɔʁmɑ̃di|}}, [[Норман|нормански]]: ''Normaundie'', од с[[Старофранцуски јазик|тарофранцуски]] ''Normanz'', множина на ''Normant'', со потекло од зборот "northman" во неколку скандинавски јазици)<ref>{{cite web|title=Norman|publisher=Online Etymology Dictionary|url=http://www.etymonline.com/index.php?term=Norman|access-date=1 April 2010}}</ref> е еден од 18-те [[Региони во Франција|региони на Франција]] и приближно одговара на историското [[Војводство Нормандија]].
 
Административно, Нормандија е поделена на пет ''[[Департмани во Франција|<nowiki/>]]''[[Департмани во Франција|департмани]]: [[Калвадос]], [[Ер]], [[Манш]], [[Орн]] и [[Поморска Сена]]. Регионот опфаќа 30.62729 квадратни906 километриkm².<ref name=":0">[{{Наведена мрежна страница|url=http://195www.7prefectures-regions.104gouv.1fr/normandynormandie/gbRegion-et-institutions/01bienvPortrait-de-la-region/index.htmlGeographie/Geographie-de-la-Normandie|title=Géographie Administrativede Normandy]la Normandie {{webarchive|url=https:/ Géographie /web.archive.org Portrait de la région /web/20080501135826 Région et institutions /http://195 Accueil - Les services de l'État en préfecture de région Normandie|last=l'Intérieur|first=Ministère de|work=www.7prefectures-regions.104gouv.1/normandy/gb/01bienv/index.htmlfr|datelanguage=1 May 2008fr-FR|accessdate=2017-11-26}}</ref> формирајќиСо околунаселение 5%од 3 328 364 жители согласно пописот од територијата1 најануари Франција.2016 Населението(RP изнесуваINSEE 3.37&#x20;милиони2013), населеноста на Нормандија изнесува 111 жители илина km² формирајќи околу 5% од населениетотериторијата на Франција. ЖителитеКлимата нае регионотокеанска. Средните температури се Нормандијци кои6°C водатво потеклозима оди [[Нормани|Норманите]].17,5°C Јазикотво елето<ref [[нормандски]]name=":0" />.
 
Жителите на регионот се Нормандијци кои водат потекло од [[Нормани|Норманите]]. Јазикот е [[нормандски]].
 
Историскиот регион на Нормандија го подразбира денешниот регионот Нормандија, како и мали области кои сега се дел од "департманите," или областите Мајен и Сарт. [[Каналски Острови|Каналските Острови]] (кои Французите ги нарекуваат воедно ''Англо-нормандски острови'') историски се дел од Нормандија; тие покриваат 194&#x20;км2<ref>{{cite web|url=http://www.capbreizh.com/pratique/anglo-normandes/anglo-normandes.htm|title=Découvertes touristiques Cap Breizh – Les îles Anglo-Normandes|author=Michel Badet|date=29 May 2010|publisher=capbreizh.com}}</ref> и се состојат од: [[Гернзи|Гернзи]] и [[Џерси]], кои денес се под власта на Британската Круна и каде кралицата [[Елизабета II]] е Војвода на Нормандија.<ref>{{cite web|url=http://www.heraldica.org/topics/britain/royalstyle_uk.htm#Normandy|title=Provides the full title of the British Monarch}}</ref>
Нормандија нема многу шуми:<ref>''Normandie'', Bonneton, Paris 2001 {{ISBN|2-86253-272-X}}</ref> 12.8% од територијата е пошумена, во споредба со францускиот просек од 23.6%, иако процентот варира помеѓу департманите. Ер има најмногу шума (21%), додека Манш има најмалку (4%) што воедно е карактеристично и за [[Каналски Острови|Островите]].
 
====== Главни агломерации во Нормандија се : ======
=== Подрачја ===
* [[Руан]] (650 000 жители)
* Авраншен
* Каен (400 000)
* Бесен
* Авр (300 000)
* Боптоа
* Шербур (115 000)
* Вир
* Евре(100 000)
* Алансонско поле
* Дјеп (82 000)
* Аржентанско поле
* Алансон (67 000)
* Каенско поле
* Сен-Ло (66 736)<ref name=":0" />
* Фалезиско поле
* Небуршко поле
* Полето Сен Андре (или, Евре)
* Котентен
* Перш
* Домфронте или Пасе
* Јемоа
* Лиевен
* Мортене
* Пеј Дож, централна Нормандија, се карактеризира со одлична земјоделско земјиште.
* Пеј де Бре
* Пеј де Ко
* Пеј Дулм
* Пеј де Мадри: територија меѓу Сена и Ер 
* Пеј Душ
* Румоа и Маре-Верние
* Нормандиска Швајцарија, на југ.
* Вал де Сер
* Нормандски Вексен
 
==== Каналски Острови ====
5.394

уредувања