Разлика помеѓу преработките на „Антички олимписки игри“

Поправени се печатни грешки и некои неточности
(Поправени се печатни грешки и некои неточности)
 
==Хелада==
Меѓу разните свечености кои Хелените ги приготвувале за боговите најпозната е Олимпијадата. Тие се одржувале во [[Олимпија (град)|Олимпија]] во [[храм]]от на Зевс. Во времето на игрите биле престанати сите [[војна|војни]] помеѓу Хелените и имало мир според нивните обичаи и [[религија]]. Тие според преданијата траеле пет дена. Првиот ден имало церемонија со принесување жртви, вториот и третиот ден имало [[атлетика|атлетиски]] натпревари, четвртиот ден имало трка со јавање [[коњ]]и иина петтиот се проглавусале победниците. Олимписките игри биле прекинати во [[394 п.н.е.|393 од н.е.]]. По пример на хеленските олимписки игри биле направени морернитемодерните [[олимписки игри]] во [[Летни олимписки игри 1896|1896 година]].
 
==Македонија==
Анонимен корисник