Богдан Несторовиќ: Разлика помеѓу преработките

слика
[проверена преработка][проверена преработка]
(Создадена страница со: {{Инфокутија за архитект |image = |caption = |name = Богдан Несторови...)
Ознака: Изворно уредување 2017
 
(слика)
Дипломирал на Архитектонскиот отсек на Техничкиот факултет во [[Белград]] во 1923 година. По дипломирањето бил на усовршување две години на Школата за фини уметности во [[Париз]] (1923-1925). Се вработил во архитектонското биро „Архитект“, каде што останал на работа до 1930 година. Од 1930 година до пензионирањето бил наставник на Архитектонскиот факултет во Белград, каде што го предавал предметот „Проектирање на станбени згради и науката за стиловите“. Оставил обемни научно-истражувачки трудови, посебно во областа на историјата на архитектурата и домувањето. Се јавува и како автор на поголем број станбени и општествени објекти.
 
[[Податотека:Bitola, razglednica od 1933.jpg|мини|Народна банка во Битола, дело на архитектот Богдан Несторовиќ]]
== Градби ==