Разлика помеѓу преработките на „Охридско-струшка Котлина“

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{ПолКарта | Македонија | ширина = 300 | порамни = | граничник = | опис = Место...)
 
| ГД_степ = 22 | ГД_мин = 00 | ГД_сек = | ГД_прав = E
}}
'''Охридско-струшка Котлина''' — [[котлина|котлинска]] целина во [[југозападна Македонија]] и прекуграничите предели во [[Албанија]]. најмногу го зафаќа просторот на басенот на [[Охридско Езеро|Охридското Езеро]]. Тектонски предиспонирана котлината е ограничена со [[вододелница|водоразделните линии]] по планините: [[Стогово]] со [[Караорман]], [[Илинска Планина|Илинска]] и [[Плакенска Планина|Плакенска]], [[Галичица]], [[Мокра (планина)|Мокра]] и [[Јабланица]]. Изземајќи ја водната површина на езерото, котлината зафаќа {{км2|1.318,3}}. Рамничарските предели лежат на надморска височина од 600 до 800&nbsp;м и зафаќа {{км2|204,9}}, од кои речиси половината се во појасот од 690 до 700&nbsp;м.<ref name="Геодив">{{ГеодивГеонас|глава= Охридско-струшка Котлина |страница= 129-130}}</ref>
 
== Поделба ==
 
== Поврзано ==
* [[Горичко Поле]]
 
== Наводи ==
[[Категорија:Котлини во Македонија]]
[[Категорија:Југозападен регион]]
[[Категорија:Поградец]]