Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

с
нема опис на уредувањето
с (Отстранета заштита на "Историја на Пиринскиот дел на Македонија (1913 - 2005)": Видете страница за разговор)
с
=== Припојување на Пиринска Македонија кон Вардарска Македонија ===
 
[[Георги Димитров]], водачот на [[Отчествен фронт|Отечествениот фронт]] и првиот пртеседател на НР [[Бугарија]] кој по мајчина страна имал македонско{{факт}} потекло од околината на [[Разлог]], е единствениот бугарски [[државник]] кој не само што ги признал постоењето на македонскиот народ како посебен словенски народ, [[македонски јазик|македонскиот јазик]] како посебен [[словенски јазик]], македонската историја и [[Република Македонија]] (тогаш [[Социјалистичка Република Македонија|Народна Република Македонија]]) како национална држава на Македонците, туку и се залагал за целосно обединување на Македонија во рамките на [[Балканска Федерација]].
 
Георги Димитров во своето писмо од [[1934]] година до [[МНС]] од [[Детроит]] вели{{факт}}: