Разлика помеѓу преработките на „Региони во Франција“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Infobox subdivision type
| name = Регион<br>{{јаз|fr|Région}}
| map = {{FranceРегиони Regionsво Labelled MapФранција-Карта}}
 
| category = [[Унитарна држава]]
 
== Улога ==
Регионите немаат законодавна автомонима, нити пак можат да донесуваат регулативи. Секој има свои давачки (со поголеми давачки добиваат помал дел буџет од државата) и имаат видни, но не баш големи буџети под управа на [[Регионални совети во Франција|регионални совети]] со номиниранизастапници застапниципредложени од департманските собранија и главните општини во регионот.
 
Нивната главна правна задача е да градат и одржуваат [[средно училиште|средни училишта]].