Разлика помеѓу преработките на „Региони во Франција“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''[[Франција]]''' се дели на 2618 '''региони''' ([[фр.]] ''{{lang-fr|régions''}}), од кои 2113 се [[Франција|континентални]], еден е островотматични [[Корзика]], иа четири5 се [[прекуморски француски региони|прекуморски]]<ref name="INSEE">{{нмс |url=http://www.insee.fr/fr/methodes/nomenclatures/cog/carte_regions.asp Регионите|title=Carte понатамуdes Régions |publisher=[[INSEE]] |accessdate=2009-09-29}}</ref>. Матичните региони (во кои спаѓа и островот [[Корзика]]) се делат на меѓу2 1до и 813 [[Департманидепартмани во Франција|департмани]], додека пак прекуморските имаат по еден, па затоа се нарекуваат и „прекуморски департмани.
 
Поимот „регион“ е утврден со Законот за децентрализација од 2 март 1982 г. во кој се пропишува правниот статус на регионите. Во 2016 г. нивниот број е намален од 27 на 18 со спојување.
== Општи карактеристики ==
Во континентална Франција (освен Корзика), [[просек|просечната]] површина на регион е 25,809 km² (приближно на површината на [[Република Македонија]]), што е една петтина од просечната површина на [[сојузни држави во САД|сојузната држава во САД]], и само 4% од просечната површина на една канадска покраина, но за 15% поголема од просечната површина на [[сојузни покраини во Германија|германска покраина]], и за 67% поголема од просечната површина на [[Региони во Англија|регион во Англија]].
 
Во [[2004]], просечниот број на населението во еден француски регион изнесувал 2.329.000 жители, што е малку помалку од половина на просечниот број на населението во еден регион во Англија, малку повеќе од половина од просечниот број на населението во една американска држава, а {{дроп|3/4}} од она на една [[Германски покраини|германска покраина]], но повеќе од двојно на она кај една [[покраини во Канада|канадска покраина]].
 
Просечниот регион во Франција е сочинет од четири ''департмани''.
 
== Улога ==
Регионите немаат законодавна автомонима, нити пак можат да донесуваат регулативи. Секој има свои давачки (со поголеми давачки добиваат помал дел буџет од државата) и имаат видни, но не баш големи буџети под управа на [[Регионални совети во Франција|регионални совети]] со номинирани застапници од департманските собранија и главните општини во регионот.
 
Нивната главна правна задача е да градат и одржуваат [[средно школоучилиште|средни училишта]].
 
Освен овие правни должности, регионите имаат значителни дискрециони трошоци за инфракструктура (образование, јавен транспортпревоз, помош на универзитети и изтражниистражни тела, помош за [[претприемач]]и). Заради ова, претседателствувањето насо еден богат регион како [[Ил де Франс]] или [[Рона-Алпи]] е прилично високопрофилна функција.
 
== Региони ==
 
== Надворешнио врски ==
* [http://lessites.service-public.fr/cgi-bin/annusite/annusite.fcgi/loc1?lang=uk ЛокалниПортали мреж.на места по регионрегионите]
* [httphttps://www.francesouthabout-france.com/france_mapregions.htm КартиВодич низ регионите на Франција]