Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Вандализам“

с
нема опис на уредувањето
с
с
 
 
===Следење на IP адресите===
Исто така, може да се користите со '''следење на [[IP адреса|IP адресите]]'''. Односно да ги пронајдете сопствениците на овие адреси со користење на следниве сервисислужби:
*[http://ws.arin.net/whois ARIN] (Северна Америка)
*[http://www.ripe.net/fcgi-bin/whois RIPE] (Европа, Средниот Исток и Централна Азија)
*[http://www.afrinic.net/ AfriNIC] (Африка)
 
(Ако адреста не можете да ја лоцирате во некој од горенабројаните сервисислужби, можеби се наоѓа во некој друг регистер) . Откако ќе ја лозирате IP адресата додадете <nowiki>{{</nowiki>[[Шаблон:vandalip|vandalip]]<nowiki>|Името на сопственикот}}</nowiki> на станицата за разговор на корисниците кои вршат вандализирање.
 
Ако и понатаму се продолжи со вандализирање од таа IP адреса, која например е регистрирана од страна на некое училиште или друг вид на авторитет [[ISP]], можете да ја наведете во [[Википедија:Извештаи за напади]]. Следете ги инструкциите кои се дадени таму и прочитај те го [[Википедија:Извештаи за напади/Водич за давање на извештај за напад|водичот]] за да видите дали може да се примени. Ако може да се примени, тогаш наведете ја адресата.