Разлика помеѓу преработките на „Риби“

Додадени 229 бајти ,  пред 2 години
==Рибите како тема во уметноста и популарната култура==
Рибите се јавуваат како тема во повеќе дела од уметноста и популарната култура, како:
* „Рибата и девојката“ (''Риба и дјевојка'') - српска народна песна.<ref>''Народне лирске песме''. Београд: Просвета, 1963, стр. 34-35.</ref>
* „Шапка од рибја кожа“ (''Шешир од рибље коже: љубавна прича'') - кус [[роман]] на српскиот писател [[Милорад Павиќ]] од [[1996]] година.<ref>Милорад Павић, ''Шешир од рибље коже: љубавна прича''. Београд: Издавачка кућа „Драганић“, 1996.</ref>
* „Риба и пчела“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]].<ref>Славко Јаневски, ''Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 14-15.</ref>