Разлика помеѓу преработките на „Именка“

Одземени 1.556 бајти ,  пред 2 години
Некој ѕвони на вратата д Весна
с (Отстрането уредувањето на 77.28.1.113 (разговор), вратено на последната верзија на Ehrlich91)
(Некој ѕвони на вратата д Весна)
 
{{ExamplesSidebar|35%|
* '''Мачката''' се качи на '''масата'''.
* Пишувам со сино '''пенкало''' на бела '''хартија'''.
* Во '''градината''' имаше прекрасни '''лалиња''' и '''рози'''.
* '''Киро Глигоров''' е првиот '''претседател''' на '''Република Македонија'''.
}}
Во [[лингвистика]]та, '''именките''' се менливи зборови кои го содржат белегот опредметност, кои можат да се јават како [[подмет]], предмет, [[прилошка определба]], именски дел од прирокот, а вршат и [[атрибут|атрибутска служба]] во реченицата.<ref>Loos, Eugene E., et al. 2003. [http://www.sil.org/linguistics/GlossaryOfLinguisticTerms/WhatIsANoun.htm Glossary of linguistic terms: What is a noun?]</ref>
 
 
== Историја ==
Зборот доаѓа од [[Латински јазик|латинскиот]] збор ''nomen'' кој значи „[[име]]“. Зборовните групи како именките за првпат биле објаснети од [[Санскрит]]скиот граматичар [[Панини (граматичар)|Панини]] и античките Грци како [[Дионисиос Тракс]]. Тие биле дефинирани со изрази од нивните тогашни [[морфологија (лингвистика)|морфолошки]] знаења. На пример, во Античка Грција, именките ги споредувале со [[падеж]]ите, како датив и акузативк
 
== Видови именки ==
 
Традиционално, именките се делат на:
 
* означуваат родов поим (еднородни предмети или суштества), имиња на предмети или суштества од кои има многу во светот (стол, табла, креда, човек, мачка, теле, град, река)
* го означуваат материјалот или составот (материјални) ([[железо]], [[вода]], [[сол]], [[шеќер]])
* означуваат множество еднородни предмети кои претставуваат целина (збирни). Иако означуваат множина тие се во еднинска форма ([[народ]], население, мебел)
 
'''2. [[Сопствени именки]]'''
* означуваат имиња на луѓе и животни (Јана, Драгица, Матеј, Арес),
* географски имиња ([[Вардар]], [[Водно]], [[Скопје]]),
* имиња на празници ([[Митровден]], [[Осми март]], [[Божиќ]]),
* имиња на институции ([[Средно градежно-гимназиско училиште „Здравко Цветковски“]]),
* имиња на уметнички дела, весници, емисии итн. („[[Крпен живот]]“, „[[Вечер]]“, „[[Ексклузив]]“),
* имиња на објекти ([[Камен мост]], [[Кале]], [[Соравија]], Ресторан „[[Букет]]“).
 
[[Категорија:Именки|*]]
[[Податотека:Некој заѕвони на вратата|мини]]
Анонимен корисник