Разлика помеѓу преработките на „Петерско Езеро“

Додадени 18 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
с
{{внимание}}
{| class="toccolours" border="0" style="font-size:0.95em; margin:1em 0 1em 1em; float:right;"
|- class="hrow"
Езерото се наоѓа на териториите на [[Леринско]], [[Општина Суровичево]], во северниот дел на котлината [[Острово]] меѓу два крака на планината [[Ниџе]]. Надморска му висина изнесува 572 метри,а површината околу 12кв.км. Поврзано е со соседното [[Рудничко Езеро]], од кадешто добива вода. Неговите води пак се влеваат во [[Островското езеро]]. На западен брег се наоѓа селото [[Петерско]] (Πέτρες), а во југозападниот [[Суровичево]] (Αμυνταίο).
 
Заедно со [[Островско Езеро|Островското езеро]] сочинуваат екосистем, во кој живеат повеќе од 130 видови птици, цицачи , риби. Овој простор е живеалиште на ретки и загрозени видови птици,од кои само во Петерското езеро повеќе од 90 видови, како ''[[Голем корморан]]''(Phalacrocorax carbo) и ''[[Мал корморан]]''(Phalacrocorax pygmaeus). Гнездат и ''[[Ноќна чапја]]'' (Nycticorax nycticorax ), ''[[Жолта (Гривеста) чапја]]'' (Ardeola ralloides) andи ''[[Мала бела (Сребреникава) чапја]]'' (Egretta garzetta)[http://www.ornithologiki.gr/en/sppe/en033.htm]