Разлика помеѓу преработките на „Јасон“

Додадени 828 бајти ,  пред 3 години
Кога Пелиј му се претставил на Јасон, овој храбро го побарал престолот, а бидејќи имал силна потпора од другите владетели, Пелиј немал храброст да го одбие, но користејќи ја итрината побарал прво да ја ослободи земјата од проклетството и да го донесе [[Златно руно|Златното руно]] што висело во гората на Ареј Колхиѓанинот, каде го чувала [[змија]] што не спие ни дење ни ноќе.<ref>Robert Grevs, ''Grčki mitovi'', Nolit, Beograd, 1992, стр. 511 - 514.</ref>
 
Јасон не можел да го одбие барањето на Пелиј. Тој гоиго наговорил бродоградителот [[Аргус (аргонаут)|Аргус]] од [[Теспија]] да му направи [[Брод (пловило)|брод]] со педесет весла. Арг го соградрадил бродот од борови[[бор]]ови дрвја во гораташумата Пелион, а самата [[Атена]] на бродот [[Арго]] на прамецот му поставила пророчки клун од дабот[[даб]]от на [[Зевс]] од [[Дардана]].
==Потрагата по Златното руно==
Јасон не можел да го одбие барањето на Пелиј. Тој го наговорил бродоградителот [[Аргус (аргонаут)|Аргус]] од [[Теспија]] да му направи брод со педесет весла. Арг го соградрадил бродот од борови дрвја во гората Пелион, а самата [[Атена]] на бродот [[Арго]] на прамецот му поставила пророчки клун од дабот на [[Зевс]] од [[Дардана]].
 
Јасон во меѓувреме испратил гласници низ цела [[Грција]] за да соберат доброволци – јунаци да тргнат на неизвесното патување. Наскоро била формирана посадата на „Арго“, ја сочинувале најголемите јунаци кои се јавиле на предизвикот. Според името на бродот, морепловците биле наречени [[Аргонаути]], а некаде се спомнуваат и под името [[Минијци]], зашто некои од нив, како и самиот Јасон, биле потомци на ќерките на [[Минијад]].
 
Наскоро била формирана посадата на Арго, ја сочинувале најголемите јунаци кои се одповикале на предизвикот. Според името на бродот морепловците биле наречени [[Аргонаути]], а некаде се спомнуваат и под името [[Минијци]], зашто некои од нив, како и самиот Јасон биле потомци на ќерките на [[Минијад]].
Патувајќи со Аргонаутите кон [[Колхида]], во потрага по златното руно, Јасон застанал патем на [[остров]]от [[Лемнос]] на којшто жените ги убиле сите мажи, а само Ипсипиле, служејќи се со измама, успеала да го спаси својот татко. Јасон успеал да ја заведе неа и ја оставил бремена, а подоцна, кога пристигнал на Колхида, во него се вљубила кралската ќерка [[Медеја]] и му помогнала да дојде до златното руно, но тој ја оставил и неа.<ref>Dante Aligijeri, ''Pakao''. Beograd: Rad, 1961, стр. 109.</ref>
 
==Исполнување на задачата ==