Разлика помеѓу преработките на „Јасон“

Одземени 24 бајти ,  пред 3 години
с
Според грчката митологија тој бил предводник на [[Аргонаутите]] во потрагата по [[Златното руно]]. Невозможната мисија, по многу тешки настани, жртвувања и тешкотии, дружината на Јасон ја исполнила со помош на [[Хера]] и [[Атена]] кои за тоа побарале помош и од [[Афродита]].
 
==Причините за потрагатаПотрагата по Златното руно==
 
По смртта на алојскиот крал [[Кретеј]], престолот го зел синот на [[Посејдон]] и [[Тира]], [[Пелиј]], иако според законот престолот требало да му припадне на неговиот брат [[Ајсон]]. Наскоро, тој дознал за пророштвото дека ќе го убие потомокот на [[Ајол]]. Второто пророштво го информирало Пелиј да се варди од човекот со една сандала. Кога Јасон се појавил пред Пелиј, едната сандала ја имал загубено (според волјата на [[Хера]], која сакала да му се одмазди на Палиј) во калта на реката Анаур. Тогаш, Пелиј го прашал Јасон што би правел кога пророштвото би му назначило дека некој од сограѓаните ќе го убие. Без размислување, Јасон одговорил дека би го пратил да донесе златно руно.