Разлика помеѓу преработките на „Јасон“

Одземени 32 бајти ,  пред 3 години
(дополнување)
==Причините за потрагата по Златното руно==
 
По смртта на алојскиот крал [[Кретеј]], престолот го зел синот на [[Посејдон]] и [[Тира]], [[Пелиј]], иако според законот престолот требало да му припадне на неговиот брат [[Ајсон]]. Наскоро, тој дознал за пророштвото дека ќе го убие потомокот на [[Ајол]]. Второто пророштво го информираинформирало Пелиј да се варди од човекот со една сандала. Кога Јасон се појавил пред Пелиј, едната сандала ја имал загубено (според волјата на [[Хера]], која сакала да му се одмазди на Палиј) во калта на реката Анаур. Тогаш, Пелиј го прашал Јасон што би правел кога пророштвото би му назначило дека некој од сограѓаните ќе го убие. Без размислување, Јасон одговорил дека би го пратил да донесе златно руно.
Кога Јасон се појавил пред Пелиј тој едната сандала ја имал загубено (според волјата на [[Хера]], која сакала да му се одмазди на Палиј) во калта на реката Анаур. Тогаш Пелиј го прашал Јасон што би правел кога пророштвото би му назначило кој од сограѓаните ќе го убие. Без размислување Јасон одговорил дека би го пратил да донесе златно руно.
 
Кога Пелиј му се претставил на Јасон кој е, Јасоновој храбро го побарал престолот, а бидејќи имал силна потпора од другите владетели, Пелиј немал храброст да го одбие, но користејќи ја итрината побарал прво да ја ослободи земјата од проклетството, и да го донесе [[Златно руно|Златното руно]] кое сегашто висело во гората на [[Ареј Колхиѓанин]]Колхиѓанинот, а каде го чувала [[змија]] што не спие ни дење ни ноќе.<ref>[[Robert Graves|Robert Grevs]], [[The greek myths|''Grčki mitovi]]'', Nolit, Beograd, 1992, strстр. 511 - 514.</ref>
 
==Потрагата по Златното руно==