Разлика помеѓу преработките на „Фолклор“

Додадени 5.706 бајти ,  пред 2 години
(→‎Народни легенди, преданија и приказни: илустрација, контекст, наводи)
Овие области не опстојуваат сами, напротив, многу често некој елемент или предмет може да се вброи во некоја од тие области.
 
=== Фолклорна уметност (Ракотворби) ===
===Фолклорот како описна и преносна суштина===
По своите карактеристики, фолклорот не е близок до онаа финафината уметност. Меѓутоа, многу американски сликари на фолклорна уметност од 18 и 19 век заработувале од нивната професија. Термини кои се поклопуваат со терминот [[фолклорна уметност]] се : природна уметност, поп уметност, аматерска уметност, традиционална уметност, племенска уметност,самоука уметност, дури и уметност на „работничката класа“.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dictionary.com/browse/folk-art|title=the definition of folk art|work=Dictionary.com|accessdate=2017-11-01}}</ref> Како што може да се очекува секој од овие поими има различна конотација,но тие сите меѓусебно се поврзуваат со терминот фолклорна уметност што е поим за кој е тешко да се најде најточна дефиниција.<ref>{{Наведени вести|url=https://www.britannica.com/art/folk-art|title=folk art|work=Encyclopedia Britannica|access-date=2017-11-01|language=en}}</ref> Фолклорната уметност изразува културен идентитет преку тоа како се споделуваат и пренесуваат вредностите и естетиките на една заедница.Таа опфаќа функционална и описна средина,во која спаѓаат материјали, дрво, хартија, глина, метал и друго. Ако традиицоналнитетрадицiоналните материјали се недостапни, тогаш тие се заменуваат со нови што резултира со современ израз на традиционалните форми на фолклорната уметност. Фолклорната уметност користи традиционални уметнички форми од различни општествени групи-етничката, племенската, религиската, професионална, географска,група базирана на возраст и пол –групи кои се идентификуваат во голема мера меѓусебно и со општеството. Фолклорните уметници учат традиционални вештини и техники преку стажирање во неформални опкружувања иако имаат можности и за формално образование.
===Фолклорот како описна и преносна суштина (Раскажана традиција)===
 
==== Религија и митологија ====
Елементите како што се куклите, украсните предмети кои се употребуваат во религиски ритуали, рачно изградените куќи и шталите, рачно изработените облеки и другите занаети се сметаат за фолклорни артефакти, групирани во полето познато како „материјална култура“.Освен тоа, фигурите кои ги отсликуваат фолклорните карактери, како што е статуата ''Трите мудри мајмуни'', може да се сметаат за фолклорни артефакти<ref>{{Наведени вести|url=https://luxeyard.wordpress.com/2012/07/23/the-legend-of-the-three-wise-monkeys/|title=The Legend of the Three Wise Monkeys|date=2012-07-23|access-date=2017-10-31|language=en-US}}</ref> во зависност од тоа на кој начин се употребуваат во една култура.<ref>{{Наведени вести|url=https://www.richardcassaro.com/the-secret-occult-meaning-of-the-three-wise-monkeys-hidden-by-the-elite-2|title=The Secret Occult Meaning of the "Three Wise Monkeys" Hidden by the Elite - Richard Cassaro|date=2012-03-12|work=Richard Cassaro|access-date=2017-10-31|language=en-US}}</ref> Дефиницијата ќе зависи од тоа дали артефактите се употребуваат и ценат истото општество во кое се изработени, и дали ја исполнуваат на општествената естетика.
 
==== '''Културата како фолклор''' ====
{{Quote box|width=30%|align=right|quote="Во историјата на музиката, методот секогаш е ист, од Стравински до Барток, од Гершвин до Ленон и Макартни- потсвесно се крадете од традицијата, поттикнати од некаков первертиран робинхудовски инстинкт и се надевате дека и од вас ќе крадат дури и повеќе отколку што вие сте краделе од другите“.|source=—"Изјава на Горан Бреговиќ", ''[[Србија Данас]] <ref>''https://www.srbijadanas.com/clanak/muzika-nije-nesto-vazno-procitajte-genijalne-izjave-gorana-bregovica-17-01-2015</ref>}}Фолклористот [[Вилијам Беском]] (1912–1981)<ref>{{Наведена книга|title="Four Functions of Folklore," Journal of American Folklore|last=William|first=Bascom|publisher=|year=1954|isbn=|location=|pages=}}</ref> тврди дека фолклорот има многу културолошки аспекти, како на пример дозволата за бегство од општествените последици. Покрај тоа, фолклорот служи за да ја озакони културата, како и за да ги пренесе моралите и вредностите на една култура.Фолклорот исто така може да биде извор на многу културолошки видови на музика. Народната, кантри, блуз и етно музиката, сите потекнуваат од американскиот фолклор. Бројни изведувачи користеле фолклор во својата музика. Еден од попознатите кој црпи од светскиот фолклор и од оној на Балканот е изведувачот [[Горан Бреговиќ]]. Фолклорот исто така се користи за да потврди одредени општествени притисоци, или за да ги ублажи, ако имаме ситуација на хумор или карневал. Со оглед на ова, фолклористите ги истражуваат медицинските, надприродните, религиските и политичките системи на верувања, како значителни и често неискажани делови на експресивната култура.
 
=== Однесување ===
 
==== '''Однесувањето како фолклор''' ====
[[Податотека:Blackcat-Lilith.jpg|десно|мини|285x285пкс|Постојат бројни фолклорни верувања и адети поврзани со црната мачка како симбол на несреќа или среќа.]]
Многу ритуали понекогаш се сметаат за фолклор, без разлика на тоа дали се создадени во некој културно-религиозен систем( пр.како свадби,крштевања, жетварски прослави) или се практикуваат во семејна средина. На пример, во одредени делови на [[Соединети Американски Држави|Америка]] ( и во други земји) обичај е да се стават нож или ножици под душекот на родилката за да „се ослободи од маките при раѓањето“.Со оглед на тоаЗатоа, детските игри на шансисреќа (на пр. фрлање паричка) се сметаат како еден вид на фолклорно однесување. Овој вид фолклорно однесување, во македонската традиција се нарекува адет<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.makedonski.info/show/%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%82/%D0%BC|title=адет (м.){{!}} Дигитален речник на македонскиот јазик|work=www.makedonski.info|language=en|accessdate=2017-11-01}}</ref>. Постојат бројни адети врзани за разни семејни прослави<ref>{{Наведени вести|url=http://www.crnobelo.com/zabava/evergrini/25716-makedonski-svadbeni-obicai-butkanje-vrata-gledanje-niz-burma-krsenje-pogaca?showall=1|title=Македонски свадбени обичаи: Буткање врата, гледање низ бурма, кршење погача...|work=CRNOBELO.com|access-date=2017-11-01|language=mk-mk}}</ref> или верски празници.
 
==== '''Фолклорна религија''' ====
Фолклорната религија се состои од етнички или религиски обичаи на една област споени во т.н општа религија, но издвоени од класичната догма. '''[[Дон Јодер''']] (1921-2015) ја дефинирал фолклорната религија како „севкупоност од сите погледи и практики на религијата кои постојат меѓу луѓето но настрана од строгите теолошки и литургиски форми на официјалната религија“.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.afsnet.org/?DonYoder|title=Introduction to 2006 Don Yoder Lecture in Religious Folklife - American Folklore Society|work=www.afsnet.org|accessdate=2017-11-01}}</ref> Фолклорната религија исто така вклучува и една архаична а сепак модерна мешавина од вродената религија и од општата религија. Фолклорното христијанство , фолклорниот хиндуизам и фолклорниот ислам се примери за поврзаноста на фолклорот со поголемите религии.
Фолклорната религија исто така вклучува и една архаична а сепак модерна мешавина од вродената религија и од општата религија. Фолклорното Христијанство , фолклорниот Хиндуизам и Фолклорниот Ислам се примери за поврзаноста на фолклорот со поголемите религии.
 
=== Магија и религија ===
Има три гледишта околу тоа како магијата и религијата се поврзани. Едно, дека магијата е деградирана форма на религија, друго дека религијата се изродила од магијата и третото е дека тие две нешта се посебни системи кои никако не се поврзани еден со друг.<ref>{{Наведено списание|last=Toy|first=Crawford H.|date=1899|title=Relation between Magic and Religion|url=http://www.jstor.org/stable/592340|journal=Journal of the American Oriental Society|volume=20|pages=327–331|doi=10.2307/592340}}</ref> Верувањето во [[магија]] како средство со кое се влијае врз универзумот е општоприфатено во сите култури. Некои од овие верувања преминале во нови религии, во влијателни обреди и религиски прослави. Со текот на времето, религиски-базираните надприродни настани ( познати како чуда ) се здобиле со сопствен тип и така се одвоиле од стандардната магија. Некои модерни религии како Неопаганизмот[[Неопаганство|неопаганизмот]] имаат поврзаност со магијата , додека останатиеостанатите содржат само бледи остатоци. За разлика од другата магија (овде мора да се спомне и волшебништвото кое е издвоено од божествените и од природните извори; ова е поврзано со '''Таоизмот''' [[Таоизам|таоизмот]]), магијата на религиска основа секогаш се повикува на божество или повеќе божества за да се постигне посакуваниот ефект. Дали тоа божество ќе се појави, зависи смаосамо од него;. неговиотНеговиот молител во оваа ситуација е немоќен (освен ако тој нема духовна моќ да зборува на боженствениот јазик).
 
== Антиквитет ==
== Античка фолклорна уметност ==
''Главна статија:'' [[Старина]]
Античката фолклорна уметност се разликува од традиционалната уметност по тоа што е собирана на денешно време и се базира најмногу на нејзините уметнички заслуги и по тоа што никогаш не се наметнувала во категоријата уметност. На пример : ветрокази,стари знакови на продавниците и изрезбани фигури, вртелешки во форма на коњчиња, кофи за пожар,шарени игри со табла (шах,дама,табла,монопол),врати од ковано железо и други слични предмети од античка вредност кои се собираат.
 
=== Крактеристики ===
АнтичкатаАнтиквитетот фолклорнаили уметностстарината се разликува од традиционалната уметност по тоа што есе собиранасобира на денешно време и се базира најмногу на нејзините уметнички заслуги и по тоа што никогаш не се наметнувала во категоријата уметност. На пример : ветрокази, стари знакови на продавниците и изрезбани фигури, вртелешки во форма на коњчиња, кофи за пожар, шарени игри со табла (шах, дама, табла, монопол), врати од ковано железо и други слични предмети од античка вредност кои се собираат.
По своите карактеристики,фолклорот не е близок до онаа фина уметност.Меѓутоа,многу американски сликари на фолклорна уметност од 18 и 19 век заработувале од нивната професија.Термини кои се поклопуваат со терминот фолклорна уметност се : природна уметност, поп уметност, аматерска уметност, традиционална уметност, племенска уметност,самоука уметност, дури и уметност на „работничката класа“.Како што може да се очекува секој од овие поими има различна конотација,но тие сите меѓусебно се поврзуваат со терминот фолклорна уметност што е поим за кој е тешко да се најде најточна дефиниција.Фолклорната уметност изразува културен идентитет преку тоа како се споделуваат и пренесуваат вредностите и естетиките на една заедница.Таа опфаќа функционална и описна средина,во која спаѓаат материјали,дрво, хартија, глина, метал и друго.Ако традиицоналните материјали се недостапни,тогаш тие се заменуваат со нови што резултира со современ израз на традиционалните форми на фолклорната уметност.Фолклорната уметност користи традиционални уметнички форми од различни општествени групи-етничката,племенската,религиската,професионална,географска,група базирана на возраст и пол –групи кои се идентификуваат во голема мера меѓусебно и со општеството.Фолклорните уметници учат традиционални вештини и техники преку стажирање во неформални опкружувања иако имаат можности и за формално образование.
== Народна медицина ==
[[Податотека:Acupuncture_chart_300px.jpg|десно|мини|267x267пкс|Шема за акупунктура од династијата [[Минг (династија)|Минг]] (1368–1644)]]
Народната медицина се однесува на исцелителни техникки и верување во телесна психологија и заштита на здравјето,која е општо позната во една култура, која е неформално пренесена преку општи познавања,и која ја користи секој што припаѓа на таа култура. Сите култури и заедници имаат познавање од т.н. народна медицина. Народната медицина опстојува заедно со формалните , образовните, и институционалните здравствени системи како на пример Западнатазападната медицина или системите на традиционалната медицина како што е '''''Ayurvedic'''[[ајурведа]]'' или Кинескатакинеската медицина (на пример, [[Акупунктура|акупунктурата]]) но сепак се разликува од формалните или институционалните здравствени системи. Употребата на познавањата од фолклорната медицина не е забранета за оние кои веќе имаат извршувано пракса, кои имаат претходна обука или тестирање или кои имаат достигнато одреден општествен статус. Теоријата и практиката на фолклорната медицина влијаат и примаат влијание од формалните медицински системи на таа култура. Од фолклорно гледиште , фолклорната медицина се потпира на наративните шеми и на фолклорните статистики (успесите се бројат, неуспесите се игнорираат) наместо да се потпира на ригорозниот емпиризам.
Етнопоетиката е поетичко движење и претставува еден под-вид на лингвистиката и антропологијата.Како термин беше воведена од '''Џером Ротенберг''' во соработка со '''Џорџ Каша''' во 1968 година ,коа Каша го замолил Ротенберг да создаде термин што ќе ги вклучива етното и поетиката според моделот на „етномузикологија“ за потребите на ''Stony Brook Magazine'',магазинот на Каша каде што и Ротенберг станал уредник на Етнопоетиката.Овие две основни идеи ,и подоцна двете основни употреби на терминот се поврзани преку работата на поетите Џером Ротенберг и '''Денис Тедлок''' кој бил помошник-уредник во списанието '''''Alcheringa'''''.Тедлок ја дефинитра етнопоетиката како „ексцентрична поетика, обид да се слушне и прочита поезијата на други луѓе надвор од рамките на Западната традиција за која знаевме до сега“.
 
== Фолклорна музика ==
== Етнопоетика ==
Поимот народна музика потекнува од 19 век ккао термин за музички фолклор.Таа се дефинира на неколку начини: музика пренесена усно, музика на пониските класи,музика од непознат изведувач.Таа е спротивност на класичната и на комерцијалната музика.Кон средината на 20-от век оваа музика била искористена за да опише еден вид на популарна музика која е базирана на традиционална музика.Под-жанри на оваа музика се : фолк рок , електро фолк, фолк метал, и прогресив фолк музика. Термините народна музика,народен танц и народна песна се употребуваат од неодамна.Тие се како надополнување на зборот фолклор,кој е создаден во 1846 од англискиот антиквар '''Вилијам Томс''' со цел да ги појасни традициите,обичаите,и суеверијата на некултивираните класи.Поимот исто така потекнува од германскиот збор ''Volk'' во смисла „народот,како целина“ кое најдобро е отсликано во песните на '''Јохан Готфрид Хердер''' и од германските романтичари од минатиот век.Литературниот аспект за баладите не е ништо ново,тој потекнува од времето на '''Томас Перси''' и '''Вилијам Вотсворд''' .Англиските Елизабетски и Стјуартови копозитори ( се мисли на англискиот композитор Лесли Стјуарт и периодот на владеењето на [[Елизабета I]]) многу често ги црпеле своите идеи за музика од народните теми, а класичната свита е основана на стилските народни танци каде што е забележана и употребата на народните звуци на '''Франц Јозеф Хејдн''' .Но појавата на поимот „народен/фолк“ се поклопува со „изливот на националното чувство низ цела Европа“ што е особено силно на краевите на Европа , каде што најмногу доаѓа до израз националниот идентитет.Народните композитори се појавуваат во Источна Европа,Русија,Скандинавија,Шпанија и Британија: музиката на '''Дворак Dvorak, Сметана Smetana, [[Григ]] , Римски-Корсаков,Брамс,Лист, Де Фаља,Вагнер,Себелиј, Вон Вилијамс, Барток''' и на многу други изникна од народните звуци.Англискиот поим „фолклор“, кој ги опишува традиционалниот танц и музика, се всади во речниците на многу континентални Европски народи, каде што секој од нив имаше сопствени собирачи на народни песни и пренесувачи.
Етнопоетиката е поетичко движење и претставува еден под-видподвид на [[Лингвистика|лингвистиката]] и [[Антропологија|антропологијата]]. Како термин беше воведена од '''страна на американскиот поет и антрополог [[Џером Ротенберг''']] (1931) во соработка со '''[[Џорџ Каша''']] во 1968 година ,коакога Каша го замолил Ротенберг да создаде термин што ќе ги вклучива етното и поетиката според моделот на „етномузикологија“ за потребите на ''StonyСтони BrookБрук MagazineМагазин'',магазинот списанието на Каша каде што и Ротенберг станал уредник. на Етнопоетиката.Овие две основни идеи ,и подоцна двете основни употреби на терминот се поврзани преку работата на поетите Џером Ротенберг и '''[[Денис Тедлок''']] кој бил помошник(1939-уредник во списанието '''''Alcheringa'''''2016).Тедлок ја дефинитра етнопоетиката како :„ексцентрична поетика, обид да се слушне и прочита поезијата на други луѓе надвор од рамките на Западнатазападната традиција за која до сега знаевме до“.<ref>{{Наведена сега“книга|url=https://www.worldcat.org/oclc/9111100|title=The spoken word and the work of interpretation|last=1939-2016.|first=Tedlock, Dennis,|date=1983|publisher=University of Pennsylvania Press|isbn=0812278801|location=Philadelphia|oclc=9111100}}</ref>
Меѓутоа, и покрај многуте собрани материјали низ повеќе од два века,сеуште нема конкретна дефиниција за тоа што претставува народната музика(фолклорот или фолкот).Фолк музиката има одредени карактеристики но не може конкретно да се определи преку чисто музички поими.Едно од значењата е тоа кое укажува на „стари песни,без познат изведувач“,а друго значење е дека музиката подлежи на еволуциски „процес на усно пренесување..модернизирањето и повторното модернизирање на музиката од страна на општеството што го дава фолк-карактерот на музиката“.Таквите дефиниции повеќе зависат од некои (културни) процеси, отколку од апстрактните музички видови.Според Сколс,како и според '''Сесил Шарп''' и '''Бела Барток''',во „селската“музика има нешто што во „градската“музика го нема.Фолк музиката веќе беше гледана како автентичен израз на начинот на живот кој веќе скоро изумира ( или во некои случаи се зачувува преку повторно оживување),особено во опшетсво во кое нема влијание од уметничка музика или од комерцијални песни.Лојд сметал дека песните се разликуваат според економските класи и според него премногу фолк музика е,како што рекол и '''Чарлс Сигер''' ,поврзана со пониските класи во општества кои се културно и социјално повеќеслојни,со други зборови,кои имаат елитна или можеби и популарна музичка култура.Според тоа,фолк музиката може да се смета за дел од „шема која се состои од четири музички видови:примитивен или племенски ,елитен или уметнички,фолк и популарен“.
 
Мислењата на пренесувачите се разликуваат во поглед на корените на фолк музиката : според некои ,таа е уметничка музика која е изменета и обезвреднета со усното пренесување, а според други таа е одраз на карактерот на народот кој ја создава.Самиот натпревар помеѓу индивидуалниот и колективниот збир на теории од една страна поставува разлика меѓу разграничувањето и поврзаноста на фолк музиката со музиката од племенските општества а од друга страна поставува разграничување и поврзаност на фолк музката со уметничката музика.Традиционалните култури кои не се потпираат на напишана музика или кои имаат помало општествено раслојување не можат лесно да се категоризираат.Во изобилството на популарни музички жанрови, дел од музиката била категоризирана како „Светска музика“(популарна музикка од сите предели на светот) и „Музика од корените“(стара изворна музика на еден народ).
Тедок неговата етнопоетика ја објаснува на следниов начин:<blockquote>Етнопоетиката не е само зборови туку и тишина, промени во јачината на гласот и тонот, во звучните ефекти, во користењето на гестовите. . . . Етнопоетите се отворени за креативната страна на изведбата, проценувајќи ги особеностите кои се ретки па дури и единствени кај некој посебен уметник или прилика.<ref name="Tedlock">Tedlock, Dennis. Syllabus. “English 699: Ethnopoetics.” Colleges of Arts and Sciences. University at Buffalo. Accessed 22 November 2011.</ref></blockquote>
Многу е мала разликата помеѓу вистинскиот фолк и народните и популарни песни,особено во Америка и Германија – на пример,славни писатели како '''Стивен Фостер'''во Америка се поврзани со поимот фолк.Дефиницијата на Меѓународниот Совет за Фолк-Музика дозволува терминот фолк да се однесува на музика која потрекнува од конкретен изведувач но со текот на времето се претворила во непишана традиција која живее во рамките на едно општество.Но,овој поим не се однесува на песна,танц или мелодија која била преземена како готова и не е воопшто променета.
 
Заживувањето на фолкот во Америка и Британија во периодот по Втората Светска Војна му даде ново значење на овој збор.Фолкот почна да се гледа како музички стил , акко етничка антитеза на модерната и поп музиката, додека Викторијанскиот поглед на „Фолкот“ секогаш бил полн со сомнежи.Популарноста на материјалите од современиот фолк предизвикаа појава на категоријата Фолк во Греми Наградите во 1959 : во 1970 овој поим беше променет со категоријата „Најдобар етнички или традиционален звук “(вклучувајќи го и традиционалниот блуз),додека во 1987 почна да се прави разлика помеѓу „Најдобар традиционален фолк звук“ и „Најдобар современ фолк звук“.
== Фолклорна музика ==
Поимот фолк, се до почетокот на 21-от век,опфаќа текстиписци и изведувачи како '''Донован''' и '''Боб Дилан''',кои се пробија во 60-тите години.
[[Податотека:Tanec-1.jpg|десно|мини|Женско оро во изведба на „Танец“]]
Фолклорот има повеќе жанрови како што се Архетипови,стереотипи,културни обележја ,балади,епска поезија, фестивали,анегдоти,приказни за духови,шеги,фантастични приказни,игри,загатки,изреки,суеверија,митови легенди,бајки и друго.
[[Податотека:Tanec-2.jpg|десно|мини|Машко оро во изведба на „Танец“]]
Поимот народна музика потекнува од 19 век како термин за музички фолклор. Таа се дефинира на неколку начини: музика пренесена усно, музика на пониските класи, музика од непознат изведувач. Таа е спротивност на [[Класична музика|класичната]] и на комерцијалната музика. Кон средината на 20-от век оваа музика била искористена за да опише еден вид на популарна музика која е базирана на традиционална музика. Поджанри на оваа музика се : фолк рок , електро фолк, фолк метал, и прогресив фолк музика.
 
=== Дефиниции ===
ПоимотТермините народна музика, потекнуванароден одтанц 19и векнародна ккао термин за музички фолклор.Таапесна се дефинира на неколку начини: музика пренесена усно, музика на пониските класи,музикаупотребуваат од непознат изведувачнеодамна.Таа<ref еname="NERevival">''The спротивностNever-Ending наRevival'' класичнатаby иMichael на комерцијалната музикаF.Кон срединатаScully на 20-отUniversity векof овааIllinois музикаPress билаUrbana искористенаand заChicago да2008 опише еден вид на популарна музика која е базирана на традиционална музика.Под{{ISBN|978-жанри0-252-03333-9}}</ref> на оваа музика се : фолк рок , електро фолк, фолк метал, и прогресив фолк музика. Термините народна музика,народен танц и народна песна се употребуваат од неодамна.Тие се како надополнување на зборот ''фолклор'', кој е создаден во 1846 од англискиот антиквар '''[[Вилијам Томс''']] со цел да ги појасни традициите, обичаите, и суеверијата на некултивираните класи.<ref name="Percy Scholes 1977">Percy Scholes, ''The Oxford Companion to Music'', OUP 1977, article "Folk Song".</ref> Поимот исто така потекнува од германскиот збор ''Volk'' во смисла „народот, како целина“ кое најдобро е отсликано во песните на '''[[Јохан Готфрид Хердер''']] и од германските романтичари од минатиот век.<ref>A.L.Lloyd, ''Folk Song in England'', Panther Arts, 1969, p. 13.</ref> Литературниот аспект за баладите не е ништо ново, тој потекнува од времето на '''[[Томас Перси''']] и '''Вилијам Вотсворд'''. .Англиските Елизабетски и Стјуартови копозитори ( се мисли на англискиот композитор Лесли Стјуарт и периодот на владеењето на [[Елизабета I]]) многу често ги црпеле своите идеи за музика од народните теми, а класичната свита е основана на стилските народни танци каде што е забележана и употребата на народните звуци на '''[[Јозеф Хајдн|Франц Јозеф Хејдн''' ]]. Но појавата на поимот „народен/фолк“ се поклопува со „изливот на националното чувство низ цела Европа“ што е особено силно на краевите на Европа , каде што најмногу доаѓа до израз националниот идентитет.Народните композитори се појавуваат во Источна Европа,Русија,Скандинавија,Шпанија и Британија: музиката на '''Дворак Dvorak, Сметана Smetana, [[Григ]] , Римски-Корсаков,Брамс,Лист, Де Фаља,Вагнер,Себелиј, Вон Вилијамс, Барток''' и на многу други изникна од народните звуци.Англискиот поим „фолклор“, кој ги опишува традиционалниот танц и музика, се всади во речниците на многу континентални Европски народи, каде што секој од нив имаше сопствени собирачи на народни песни и пренесувачи.
 
=== Композитори ===
Народните композитори се појавуваат во Источна Европа, Русија, Скандинавија, Шпанија и Британија. Музиката на [[Антонин Дворжак|Дворжак]], Сметана, Григ, [[Николај Римски-Корсаков|Римски-Корсаков]], Брамс, Лист, Де Фаља, [[Рихард Вагнер|Вагнер]], Себелиј, Вон Вилијамс, [[Бела Барток|Барток]] и на многу други изникнала од народните звуци. Англискиот поим „фолклор“, кој ги опишува традиционалниот танц и музика, се всади во речниците на многу континентални европски народи, каде што секој од нив имал сопствени собирачи на народни песни и пренесувачи. Меѓутоа, и покрај многуте собрани материјали низ повеќе од два века, се уште нема конкретна дефиниција за тоа што претставува народната музика (фолклорот или фолкот).
[[Податотека:Folk singers in multan.JPG|мини|230x230пкс|Фолк група од [[Мултан]]]]
 
=== Карактеристики ===
Меѓутоа, и покрај многуте собрани материјали низ повеќе од два века,сеуште нема конкретна дефиниција за тоа што претставува народната музика(фолклорот или фолкот).Фолк музиката има одредени карактеристики но не може конкретно да се определи преку чисто музички поими. Едно од значењата е тоа кое укажува на „стари песни, без познат изведувач“,а друго значење е дека музиката подлежи на еволуциски „процес на усно пренесување..модернизирањето и повторното модернизирање на музиката од страна на општеството што го дава фолк-карактерот на музиката“. Таквите дефиниции повеќе зависат од некои (културни) процеси, отколку од апстрактните музички видови. Според Сколс, како и според '''Сесил Шарп''' и '''Бела Барток''', во „селската“музика„селската“ музика има нешто што во „градската“музика го нема. Фолк музиката веќе беше гледана како автентичен израз на начинот на живот кој веќе скоро изумира ( или во некои случаи се зачувува преку повторно оживување),особено во опшетсвоопштество во кое нема влијание од уметничка музика или од комерцијални песни. Лојд сметал дека песните се разликуваат според економските класи и според него премногу фолк музика е, како што рекол и '''Чарлс Сигер''' , поврзана со пониските класи во општества кои се културно и социјално повеќеслојни, со други зборови, кои имаат елитна или можеби и популарна музичка култура. Според тоа, фолк музиката може да се смета за дел од „шема која се состои од четири музички видови:примитивен или племенски ,елитен или уметнички,фолк и популарен“.
 
=== Корените на фолк музиката ===
Мислењата на пренесувачите се разликуваат во поглед на корените на фолк музиката : споредпоред некои ,таа е уметничка музика која е изменета и обезвреднета со усното пренесување, а според други таа е одраз на карактерот на народот кој ја создава. Самиот натпревар помеѓу индивидуалниот и колективниот збир на теории од една страна поставува разлика меѓу разграничувањето и поврзаноста на фолк музиката со музиката од племенските општества а од друга страна поставува разграничување и поврзаност на фолк музката со уметничката музика.Традиционалните култури кои не се потпираат на напишана музика или кои имаат помало општествено раслојување не можат лесно да се категоризираат. Во изобилството на популарни музички жанрови, дел од музиката била категоризирана како „Светска музика“(популарна музикка од сите предели на светот) и „Музика од корените“(стара изворна музика на еден народ).:
* светска музика (популарна музика насекаде во светот)
* стара изворна музика на еден народ
Многу е мала разликата помеѓу вистинскиот фолк и народните и популарни песни,особено во Америка и Германија – на пример,славни писатели како '''[[Стивен Фостер''']] во Америка се поврзани со поимот фолк..Дефиницијата на Меѓународниот Советсовет за Фолкфолк-Музикамузика дозволува терминот фолк да се однесува на музика која потрекнува од конкретен изведувач но со текот на времето се претворила во непишана традиција која живее во рамките на едно општество. Но,овој поим не се однесува на песна, танц или мелодија која била преземена како готова и не е воопшто променета.
 
Заживувањето на фолкот во Америка и [[Обединето Кралство|Британија]] во периодот по Втората Светска Војна му даде ново значење на овој збор. Фолкот почна да се гледа како музички стил, како етничка антитеза на модерната и поп музиката, додека викторијанскиот поглед на „фолкот“ секогаш бил полн со сомнежи.
 
=== Популарност ===
Популарноста на материјалите од современиот фолк предизвикаа појава на категоријата Фолк во [[Награди Греми|Греми наградите]] во 1959 Во 1970 овој поим бил променет со категоријата „Најдобар етнички или традиционален звук “(вклучувајќи го и традиционалниот блуз), додека во 1987 почнало да се прави разлика помеѓу „Најдобар традиционален фолк звук“ и „Најдобар современ фолк звук“.<ref name="Grammy3">https://www.orgniz.com/topic/Grammy%20Award%20for%20Best%20Ethnic%20or%20Traditional%20Folk%20Recording&item_type=topic ''Grammy Award for Best Ethnic or Traditional Folk Recording'' Retrieved February 21, 2017</ref> Поимот фолк, се до почетокот на 21-от век, опфаќа текстиписци и изведувачи како Донован и [[Боб Дилан]], кои се пробија во 60-тите години.<ref>Ronald D. Cohen ''Folk music: the basics'' (CRC Press, 2006), pp. 1–2.</ref> Фолклорот има повеќе жанрови како што се архетипови, стереотипи, културни обележја, балади, епска поезија, фестивали, анегдоти, приказни за духови, шеги, фантастични приказни, игри, загатки, изреки, суеверија, митови легенди, бајки и друго.
 
== Митологија ==
Поимот '''митологија''' може да се базира на истражување за митовите или на самиот состав на миотвите. Компаративната митологија е изучување на поврзаноста помеѓу митови од различни култури,како што на пример Грчката[[Старогрчка митологија|грчката митологија]] ги изучува митовите од стара[[Стара Грција]]. Поимот мит многу често, кога е во раскажана форма, укажува на невистинита приказна; меѓутоа, стручното значење на поимот не укажува ни на вистинитост ниту на невистинитост на митовите.Според фолклорот, митот е свето и прераскажано објаснување за настанокот на светот и човештвото. Многу истражувачи во различни области различно го користат поимот мит. Во поширока смисла,митот означува традиционална приказна.
=== Основни карактеристики ===
Главните ликови во митовите обично се богови или херои со натприродна моќ. Како свети приказни,митовите се поткрепени од владетели или свештеници и обично имаат религиска тематика. Во општеството во кое се раскажуваат митовите тие се претставени како вистински приказни или како приказни од далечното минато. Всушност,многу општества имаат две варијанти на традиционални раскажувања- '''(1)''' вистинита приказна или мит и '''(2)''' невистинита приказна или предание. Митовите најчесто се одвиваат во праисториски период, кога светот сѐ уште ја немал денешната форма.Тие објаснуваат како настанале светот, обичаите, институциите и табуата.
=== Сродни поими ===
Со митот тесно поврзани се и легендите и фолклорните/народните приказни. Митовите, легендите и фолклорните/народните приказни се различни видови на традиционални приказни. За разлика од митовите , фолклорните/народните приказни се одвиваат во било кое време на било кое место и општеството во кое се раскажуванио не ги смета за вистинити или свети материјали. Легендите пак,исто како и митовите се приказни за кои по традиција се веруав дека се вистинити; меѓутоа,тие се одвиваат во поново време ,кога светот наликувал на ова денес. Исто така, легендите за главни ликови најчесто имаат луѓе додека митовите за главни ликови имаат натприродни суштества. Разликата помеѓу митовите, легендите и фолклорните/народните приказни е начинот на групирање на традиционалните приказни. Во многу култури тешко е да се направи разлика помеѓу митови и легенди. Наместо да ги делат на митови, легенди или фолклорни/народни приказни, некои култури ги делат во две основни категории: една кој одговара на суштината на фолклорните/народните приказни и втората,која е комбинација од митови и легенди. Митовите и фолклорните/народните приказни не се разликуваат премногу: нивните приказни можат да се сметаат за вистинити или во некои општества за измислени. Всушност, кога митот ќе го изгуби својот статус поради религиски причини, добива одлики слични на оние од фолклорните/народните приказни кои пред се божествени одлики кои ги имаат хероите, џиновите или самовилите. Митовите, легендите и фолклорните/народните приказни се само дел од категориите на традиицоналните приказни. Другите категории се анегдотите и некои видови на шеги.Традиционалните приказни, впрочем, се едниствената категорија на фолклорот која има гестикулации, музика и костуми.
Митовите,легендите и фолклорните/народните приказни се само дел од категориите на традиицоналните приказни.Другите категории се анегдотите и некои видови на шеги.Традиционалните приказни,впрочем,се едниствената категорија на фолклорот која има гестикулации,музика и костуми.
 
=== Функциите на митот ===
5.175

уредувања