Разлика помеѓу преработките на „Струјно коло“

нема опис на уредувањето
[[Податотека:Ohm's Law with Voltage source.svg|мини|десно|Просто струјно коло со извор и отпорник. Тука важи, <math>V=iR</math>, според [[Омов закон|Омовиот закон]].]]
 
'''Струјно коло''' — мрежа која се состои од затворена јамка, овозмпжувајќиовозмoжувајќи повратна патека за струјата. [[линиско коло|Линиските]] електрични кола, специјален вид кој се состои само од извори (напон или струја), линиски подредени елементи (отпорници,кондензатори, индуктори) и линиски распределени елементи (спроводници), имаат својство линиски да се [[суперпозиција|суперпозицираат]]. На тој начин полесно се разгледуваат, користејќи моќен [[фреквентен интервал]] како кај [[Лапласова трансформација|Лапласови трансформации]], за да се определи [[еднонасочна струја|еднонасочната струја]], [[наизменична струја|наизменичната струја]] и [[периодичен процес|периодичниот процес]].
 
'''Отпорно коло''' — коло кое се состои само од отпорници и идеални струјни и напонски извори. [[Анализа на кола (електроника)|Анализата]] на отпорните кола е помалку сложена од анализата на колата кои содржат кондензатори и индуктори. Ако изворите се непроменливи т.е., извори на ([[еднонасочна струја]]), резултатот е [[коло на еднонасочна струја]].
24

уредувања