Разлика помеѓу преработките на „Струјно коло“

Додадени 3 бајти ,  пред 3 години
{{Поврзано|Анализа на мрежа (електрични кола)}}
 
За да се дизајнираат електрични коло, [[Аналогна електроника]] или [[Дигитално коло|Дигитални кола]], [[Електротехника|електро инжинеритеелектроинжинерите]] треба да можат да ги предвидат напоните и струјата во сите места на колото. Едностави [[линеарно коло|линеарни кола]] можат рачно да се анализираат користејќи [[Комплексен број|Теорија на комплексни броеви]]. Во покомплексни слачаи колотоколата можеможат да бидебидат анализирани со спцијални [[компјутерска програма|компјутерски програми]] или техники на проценка како што е краткиот-линеарен модел.
 
Симулациониот софтвер за кола, како што е [[HSPICE]] (симулатор за аналогно коло),<ref>{{Cite web|url=http://web.stanford.edu/class/ee133/spice/HSpice.pdf|title=HSPICE|last=|first=|date=1999|website=HSpice|publisher=Stanford University, Electrical Engineering Department|access-date=}}</ref> и јазиците како [[VHDL-AMS]] и [[verilog-AMS]] им овозможуваат на инжинерите да дизајнираат кола без никаква грешка кои се вклучени во изградба на прототипови на кола.
24

уредувања